Meghan (hier 13) met haar vader Thomas Markle, in betere tijden
Meghan (hier 13) met haar vader Thomas Markle, in betere tijden

Hoe zat het ook alweer met deze rel?

Meghan, de hertogin van Sussex, heeft de uitgever van de Mail on Sunday aangeklaagd omdat die vorig jaar een brief van haar aan haar vader heeft afgedrukt. Ze vindt dit een inbreuk op haar privacy en 'copyright'.

Opmerkelijk is dat ze in haar claim ook meeneemt dat haar vader Thomas Markle door de pers is 'lastiggevallen en geëxploiteerd', zonder dat hij deze beweringen onderschrijft. Volgens de rechtbankstukken heeft ze hem al meer dan twee jaar niet meer gesproken. Wel noemt ze hem 'een leugenaar'.

Article continues after the ad

De rechtszaak maakt deel uit van de kruistocht van de Sussex'jes tegen de pers, ze vinden dat ze onheus behandeld worden. Meghans advocaat zegt dat ze desnoods bereid is voor de rechter tegen haar vader te verklaren, wat wel iets zegt over de verstoorde verhoudingen tussen Thomas Markle en zijn dochter. Thomas heeft inmiddels laten weten desgewenst te zullen getuigen, om zijn naam te zuiveren: "Ik ben geen leugenaar."

Hoe zat het nu ook alweer precies? In februari 2019 liepen vijf intimi van Meghan in People Magazine anoniem uitbundig leeg over de hertogin. In het artikel werd ze nog net niet heilig verklaard en gepitcht als slachtoffer van Buckingham Palace, de pers en haar vader.

Meghan zegt nu dat ze niet wist dat haar vrienden zouden meewerken aan het artikel, wat niet heel erg geloofwaardig is. In koninklijke kringen wordt wel vaker via vertrouwelingen gelekt en geframed, maar nooit zonder toestemming van de royal in kwestie, uit vrees in Sociaal Siberië terecht te komen. Het zou haar claim op recht op privacy in ieder geval niet sterker maken.  

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Interestingroyalstories (@allroyalstories) op

Thomas voelde zich na het People artikel genoodzaakt de wereld te laten weten dat hij niet de horrorvader was die daarin werd afgeschilderd (er zijn vele foto's die bewijzen dat Meghan ooit een goede band met haar vader had). Hij deelde vrijwillig, en zonder ervoor betaald te worden, delen van een handgeschreven, vrij koele brief die Meghan hem in augustus 2018 stuurde.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Meghan Markle Fan (@meghanmarkle_archive) op

De Mail on Sunday publiceerde die. Of dat chic was, daar kun je je twijfels bij hebben. Maar of het strafbaar is om delen van een vrijwillig overhandigde brief te publiceren, is de vraag, waarbij ook persvrijheid een rol speelt. Aan de andere kant kun je je afvragen wat de harde nieuwswaarde van de brief was, in wat in feite toch een privékwestie was. Het is aan de rechter om dat te bepalen.

Team Meghan speelt hoog spel met de rechtszaak. Ze kan tegenover haar vader in het getuigenbankje komen te staan, de anonieme vrienden kunnen worden opgeroepen om te getuigen en het zal eerder méér dan minder publiciteit opleveren. En of het iets zal doen voor haar reputatie?

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht dat is gedeeld door @duchess_of_chungachunga op

Afgaand op de nogal dwingende sms'jes van prins Harry aan zijn schoonvader (die hij nog nooit heeft ontmoet, maar hem blijkbaar wel blind moet vertrouwen) heeft het stel ook zelf een rol in de brouille en gaat Meghan niet helemaal lelieblank naar de rechter. Of ze zit te wachten op nog meer ontboezemingen binnen de rechtszaak?

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door A Royal Opinion Page (@duchessmeghaneternal) op

De Britten hebben bovendien momenteel wel wat anders aan het hoofd dan medeleven genereren voor een lichtgeraakte mevrouw waarin qua bruiloft, huisvesting, lifestyle en security miljoenen zijn geïnvesteerd, waarna de mevrouw in kwestie met prins en kind het land verliet om in Amerika aan een nieuw leven te beginnen.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door A Royal Opinion Page (@duchessmeghaneternal) op

Zelfs als Meghan de zaak zou winnen, dan verliest ze nog goodwill die Harry en zij nu erg goed zou kunnen gebruiken. Hoe het verder gaat, wordt in de loop van volgende week duidelijk. Nouveau houdt je op de hoogte van alles rond Markle Vs Markle, waarin alles een stuk ingewikkelder is dan in 'Suits'.  

Openingsfoto (c) BSR Agency, andere foto's (c) Brunopress, PPE Agency, Getty Images

Geen nieuwe NOUVEAU meer te koop in de winkel? Geen nood, je kunt het nieuwste nummer ook los bestellen, nu tijdelijk zonder verzendkosten!