Harry en Meghan in Nyanga
Harry en Meghan in Nyanga

De #RoyalTourAfrica is begonnen in Kaapstad!

Een Royal Tour betekent altijd aanpoten, het is een aaneenschakeling van welkomstceremonies, speeches, recepties en rondreizen, met gemiddeld vier openbare momenten op één dag. Geen wonder dat prins Harry en hertogin Meghan er voor kozen om niet het hele weekend op de bruiloft van Meghans vriendin Misha Nonoo te blijven, maar de volgende dag al terug te vliegen voor de laatste voorbereidingen én natuurlijk om Baby Archie (4 maanden) op te halen.

Vannacht vlogen ze met British Airways en een entourage van dertien personen, waaronder een kapper en een social media manager, naar Kaapstad, waar Archie even in beeld kwam met eenzelfde soort mutsje als zijn vader ooit droeg. Royals zijn dol op dit soort verwijzingen.

Article continues after the ad

Vervolgens vertrok de nanny met Archie naar een zwaarbewaakte residentie en gingen de Sussex'jes naar hun eerste agendapunt: een bezoek aan Nyanga, een stukje buiten Kaapstad.

Het betreft hier een township met weinig welvaart en veel misdaad, gezondheidsproblemen en werkeloosheid. Ze bezochten er een Justice Desk die kinderen leert wat hun rechten zijn en hoe ze ervoor kunnen zorgen zo veilig mogelijk op te groeien. Zo worden er lessen zelfverdediging en 'female empowerent' gegeven aan meisjes.

Hoewel Archie officieel zijn opwachting nog moet maken, kreeg hij al wel een rompertje én een traditionele Xhosa naam: Ntsika, wat zoveel betekent als kracht. De naam is gekozen door de grootmoeders van de gemeenschap omdat Archie hetzelfde betekent. De naam is 'een wens voor het jongetje en de toekomst.'

Meghan droeg de Dalitso jurk van Mayamiko (78 euro), een duurzaam label dat wordt geproduceerd in Malawi. Ze begon het bezoek op slingbacks van Everlane, maar wisselde die later in voor de iets makkelijker lopende wedges van Castaner.

Dansend een werkbezoek afsluiten is natuurlijk altijd leuk. 

Voor het tweede werkbezoek van Dag 1, aan het District 6 Museum, had Meghan zich even omgekleed in de blauwe Cary jurk van Veronica Beard die tijdens de Australië Tour zijn debuut maakte in Tonga. 

Het stel kreeg een rondleiding door het museum...

...en schoof aan voor een kopje thee en samosas. 

De Royal Tour van de Sussex'jes blijft nog even in Kaapstad. Over een paar gaat Harry in zijn eentje naar Malawi, Angola en Botswana; Meghan blijft bij Archie en werkt een bescheidener programma af in en rond Kaapstad. Op 2 oktober voegt de prins zich dan weer bij zijn gezin voor een bezoek aan Johannesburg, een ontmoeting met Graça Machel, de weduwe van Nelson Mandela, waarna het stel weer terugvliegt naar Engeland. .

Foto's © PA Images, ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in