Groothertog George Mikhailovich van Rusland is getrouwd.

Later deze week is het groot feest in St. Petersburg, rond het kerkelijk huwelijk van groothertog George Mikhailovich. Die als Romanov-nazaat zomaar tsaar van Rusland had kunnen zijn, als de geschiedenis anders was gelopen.

Het Keizerlijk Huis van Rusland bestaat niet meer, maar dat neemt niet weg dat het land en de dynastie toch met elkaar verbonden zijn.

Article continues after the ad

En er een vrij spectaculair huwelijksfeest aankomt, ruim honderd jaar na het laatste.

Andrei en Elisabetta in 1937

De meest recente keizerlijke tortels die trouwden waren prins Andrei Alexandrovich van Rusland en Elisabetta di Sasso-Ruffo, in juni 1918. Die ceremonie had plaats in Yalta, op de Krim.

Het officiële deel van de meest recente Romanov Wedding is al afgehamerd. Op 24 september 2021 trouwde eerdergenoemde groothertog George Mikhailovich van Rusland in Moskou voor de wet met Rebecca Virginia Bettarini...

... die zich vanaf nu prinses Victoria Romanovna mag noemen. Ze heeft de titel Doorluchtige Hoogheid gekregen. 

De naamsverandering van Rebecca naar Victoria hoort bij haar bekering tot de Russisch Orthodoxe kerk.

George en Rebecca/Victoria kennen elkaar al jaren, in 2012 sprong de vonk over toen ze allebei werkten voor de Europese Unie. Ze woonden zes jaar samen in Brussel, voor ze verkasten naar Moskou.

Hij vroeg haar ten huwelijk op vliegveld Zaventem "waar veel van onze gezamenlijke avonturen beginnen zijn."

De verlovingsring - een robijn geflankeerd door twee diamanten -  had hij al sinds zijn 18de in zijn bezit, het was een geschenk van zijn voortvarend denkende moeder voor zijn aanstaande bruid 

De bruid droeg voor het burgerlijk huwelijk een mooi lichtblauw pakje met gouden applicaties van Italiaanse ontwerper Chiara Boni. Het borduurwerk is geïnspireerd door folkloremotieven van Khokhloma. Ook de kleur heeft een speciale betekenis: het is de kleur van de 'Russian Imperial Order of Saint Andrew the First Called'. 

De gom had zijn das welwillend bij de look van zijn vrouw gestyled en was verder getooid met een uitstekend humeur.

We hebben uit betrouwbare bron dat het een aimabele man is en dat het een huwelijk uit liefde betreft.

Dit zijn de ouders van de bruid, Carla Virginia Cacciatore (links) en ambassadeur Roberto Bettarini (rechts). 

George's moeder, groothertogin Maria Vladimirovna van Rusland, schitterde door afwezigheid. Vermoedelijk gunde ze het burgerlijk huwelijk aan de Italiaanse kant van de familie en was La Formidable zelf in St. Petersburg dingen aan het regelen.  

Na afloop van het burgerlijk huwelijk was er een kleine receptie met een strijkje, hapjes en uiteraard een glaasje wodka – het is en blijft natuurlijk wel Rusland 😉

Op Nouveau lees je de komende dagen alles over de Royal Romanov Wedding: paleizen, kerkelijk huwelijk in de kathedraal, galadiner – the works!

Foto's (c) Brunopress, Russian Imperial House

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in