Prins Edward wil echter met liefde en plezier nog even wachten.

Nu prins Philip is overleden, komt de prestigieuze titel 'hertog van Edinburgh' vrij. In 1999 is al besloten dat die over zou gaan op zijn jongste zoon, prins Edward (57).

Prins Philip en prins Edward in 2005

Article continues after the ad

Die nam destijds bij zijn huwelijk genoegen met de titel graaf van Wessex, die wat minder status heeft dan die van zijn broers (kroonprins Charles, Princess Royal Anne en prins Andrew, de hertog van York).

Charles zal na de dood van de Queen regeren als koning Charles III, plichtsgetrouwe Anne zal op afroep inzetbaar zijn, maar prins William de ruimte geven en prins Andrew is persona non grata geworden. Zodat hun stille, gevoelige broer, die de afgelopen jaren samen met zijn vrouw het dieseltje van de Windsors had, in één keer doorstoomt naar de zeer hoge titel.

Edward nam de werkzaamheden rond de Duke of Edinburgh Award (een fonds dat jonge mensen stimuleert) al eerder van zijn vader over, maar zal voorlopig nog gewoon graaf van Wessex blijven. Volgens het 'Letters Patent' (de regelgeving van het Britse koningshuis) erft de prins van Wales het hertogdom, maar zal de overdracht aan Edward meteen plaatsvinden bij zijn kroning.  

Prins Edward, prins Philip en de Queen in 2017

Aangezien dat inhoudt dat koningin Elizabeth zou zijn overleden, zal Edward niet zitten te springen om de promotie. Het is al verdrietig genoeg dat het gezin Philip moet missen, tenslotte.

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in