De fashion is echt zó goed gedaan!

Als je ook naar The Crown kijkt met een tweede scherm ernaast om te checken of Charles écht zo'n draak was en Camilla een lepe intrigante, dan ben je de enige niet – het aantal zoekopdrachten is duizelingwekkend.

Zo gemeen als in de serie waren Charles en Cam overigens niet, het is geen documentaire. Wat wel heel goed is gedaan, is het vertalen van de Eighties fashion van Diana.

Article continues after the ad

De prinses had er veel plezier in om haar outfits te matchen met het werkbezoek. Defensie? Iets met een militair tintje. Kinderen? Grote armbanden waar ze mee konden spelen. Meet & Greet? Roze is altijd goed. 

Niet alles bleek exact na te maken: het fotomoment met William in Australië...

...zag er in werkelijkheid iets anders uit. Maar toch: complimenten aan de kostuumafdeling voor de matches!

1980, Diana zette eigenhandig de pie-crust collar (een opstaand kraagje) weer op de kaart.

1980: ze had die kraagjes in wit en in verschillende kleuren, al dan niet met een strikje eromheen, zoals het een Sloane Ranger (een meisje van goede komaf dat graag shopt op Sloane Square) betaamde.

1980, Diana's outfit als kinderjuf was eenvoudig: blouse, spencer, rok. En natuurlijk een monogramkettinkje, die in die tijd mateloos populair waren.

1981, Diana was nog zo, zó jong toen ze met Charles sprak na een polomatch in Cowdray Park, en bij hem het kwartje viel. In The Crown komt de gele salopette en de bloemetjesblouse terug, met erover heen een vestje dat inmiddels trending is.

1981, koningsblauw met een geschulpt jasje voor de aanstaande prinses van Wales, net zoals ene Kate Middleton 29 jaar later op haar verloving zou dragen.

1981, net verloofd, op Balmoral. De roze trui bleek niet meer te vinden en was blijkbaar moeilijk na te maken, het werd een blauwe voor Emma.

1981, glamour voor de première van James Bond's For Your Eyes Only. Diana's rode jurk met gouden pailletten was van Belville Sassoon. Charles en Diana zouden een maand later trouwen.

1981, de repetitie voor het huwelijk in St. Paul's Cathedral. Diana wist toen al dat Charles eigenlijk van Camilla hield. 

1981, het enige kledingstuk dat voor The Crown exact is nagemaakt: Diana's bruidsjapon, ook bekend als de beroemdste bruidsjurk van de vorige eeuw. De kostuumafdeling kreeg van ontwerpers Elizabeth en David Emanuel een kopie van het originele patroon. Emma vertelde later dat de jurk 'enorm' was en dat ze er door tien mensen in werd geholpen. De Emanuels hadden hem expres heel groot gemaakt, om te voorkomen dat Diana op televisie zou wegvallen in de eveneens enorme kathedraal.

1981, Braemar Highland Games, tijdens de zomervakantie op Balmoral, in een toepasselijk geruit pakje van Caroline Charles #diplomaticdressing

1983, een blauwe droom van Bruce Oldfield, een van de favoriete ontwerpers van de prinses. Ze droeg 'm bij een galadiner in Sydney. Deze periode – William was al geboren, de druk was van de ketel – was volgens veel insiders de gelukkigste in hun huwelijk.

1983, Australië. Het was de eerste internationale royal tour voor Diana, die nog maar 22 én nog maar net moeder was. William was mee, dat was een voorwaarde van haar geweest.

1986, Diana droeg deze vrolijke geruite capri tijdens een fotomoment op Highgrove met William en Harry. Haar huwelijk was toen al voorbij, Charles, diep teleurgesteld dat zijn tweede kind geen dochter was, had na de geboorte van Harry zijn affaire met Camilla een doorstart gegeven. The Crown laat de outfit terugkomen tijdens een rolschaatsmoment in Buckingham Palace.   

1989, Diana tijdens een solotrip naar New York. Tevens een van de laatste looks van Emma Corrin, die Diana slechts één seizoen speelt. De jurk is een geslaagde replica van de originele Victor Edelstein met bolero die de prinses naar het Opera Gala droeg.

Foto's (c) Netflix, Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in