Niets zo ingewikkeld als de Britse Monarchie…

First things first: lady Louise Mountbatten-Windsor is vandaag achttien geworden. Happy Birthday, Lou! Daarmee is de dochter van prins Edward, de graaf van Wessex (de jongste zoon van koningin Elizabeth) en Sophie, de gravin van Wessex, meerderjarig.

Sinds haar geboorte is haar titel lady Louise, gebruikelijk voor de dochter van een graaf. Maar omdat ze de kleindochter van de soeverein in een mannelijke lijn is, heeft ze officieel ook het recht op de 'Hare Koninklijke Hoogheid' titel.

Article continues after the ad

Daar is destijds niet voor gekozen. Toen ze nog maar een baby was, lieten de Queen en de Wessex'jes al weten dat ze door het leven zou gaan als de dochter van een graaf.

Dit niet alleen om haar wat meer vrijheid te gunnen, maar ook om het Koninklijk Huis klein en behapbaar te houden.

"We brengen onze kinderen (Louise heeft nog een broertje, James) groot met het idee dat ze meer dan waarschijnlijk moeten werken voor de kost," zei gravin Sophie vorig jaar in een interview met The Times. "Daarom hebben we ervoor gekozen de HKH en ZKH titel niet te gebruiken. Ze hebben ze wel en kunnen besluiten ze vanaf hun 18de te gebruiken, maar ik acht dat zeer onwaarschijnlijk."

Louise kennende heeft haar moeder gelijk. Het is een rustig meisje dat niet graag in de belangstelling staat en het gelukkigst lijkt als ze in de buurt is van paarden in de natuur.

Gezien de komende stappen in haar leven – studeren, een baan vinden – zou de prinsessentitel vermoedelijk alleen maar ongewenste aandacht en hooggespannen verwachtingen opleveren waar ze niet op zit te wachten. Maar toch: leuk voor haar dat ze nu zelf de keuze heeft tussen Hare Koninklijke Hoogheid prinses Louise en Lady Louise! 

Foto's (c) Getty Images, Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in