De wereld ziet voor het eerst een glimp van Charles III.

Hij heeft er 55 jaar op moeten wachten, maar dichter bij de Troon en Kroon als vandaag is kroonprins Charles nog niet geweest. 'My Lords, pray be seated' waren zijn openingswoorden in het House of Lords.

Hij verving daar zijn moeder koningin Elizabeth bij de State Opening of Parliament, de opening van het parlementaire jaar, waarbij de plannen van de regering worden voorgelezen.

Article continues after the ad

De Queen (96) kampt met 'mobiliteitsproblemen', volgens de officiële verklaring.

De kroon die naast hem ligt is de Imperial State Crown...

...en heeft een eigen auto met chauffeur en beveiliging. 

Achter de schermen fungeert Charles al een hele tijd als officieus prins-regent, maar vandaag werd opeens echt zichtbaar dat het tijdperk van koning Charles III aanstaande is. En ook dat hij het ambt heel goed zal verrichten.

Koningin Elizabeth tekende een speciale 'patent letter' om Charles als Counsellor of State te kunnen laten waarnemen.

Ook prins William was erbij als Counsellor of State: er moeten er altijd twee aanwezig zijn om constitutionele verplichtingen van de Queen te kunnen vervullen. De visuele boodschap van vader en zoon naast elkaar was: 'De monarchie is in goede handen.'

Ook aanwezig: Charles' echtgenote Camilla, de hertogin van Cornwall. Niet in een officiële functie, maar als steun en toeverlaat, zoals ze dat eigenlijk al sinds het begin van de jaren zeventig. Die twee? They've come a long way.

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in