Suthida van Thailand
Suthida van Thailand

Van de ene dag op de andere was ze koningin van Thailand. Hoe verliepen de eerste drie maanden van koningin Suthida?

Vandaag viert koning Vajiralongkorn van Thailand, ook bekend als koning Rama X, zijn 67ste verjaardag. De man staat erom bekend dat hij van een feestje houdt. In 2005 vierde hij de verjaardag van zijn hondje Foo Foo uitbundig in het bijzijn van zijn toenmalige, zeer schaarsgeklede echtgenote Srirasmi.

Article continues after the ad

Nu hij koning is, lijken mijlpalen aanzienlijk ingetogener te worden gevierd, mede met dank aan zijn vierde vrouw Suthida Tidjai (41). Die was al jaren zijn vriendin en werkte voor het Royal Thaise Aide-de-Camp Departement. Tot hij haar eerder dit jaar drie dagen voor zijn kroning halsoverkop een aanzoek deed en met haar trouwde, wat haar per direct koningin-gemalin maakte. 

Zijn besluit was nogal een schok voor de koninklijke familie én voor Suthida, die in het diepe werd gegooid en haar eerste weken vooral verstijfd van de stress leek door te brengen.

De hiërarchie binnen de koninklijke familie van Thailand is ondoorgrondelijk. Prinses Sirindhorn (de ongetrouwde zus van Vajiralongkorn) is bij het volk populairder dan de hele clan bij elkaar.

En dan heeft de koning nog een sassy dochter aan prinses Sirivannavari (rechts), die stevig aan de weg timmert.

Dus het was voor Suthida wel even een dingetje om haar draai te vinden, na jaren vooral een rol op de achtergrond te hebben gehad…

… maar inmiddels lijkt ze wat meer ontspannen als Hare Majesteit...

...wordt ze ook buiten het paleis al wat meer gezien als koningin...

...en de wuifmomentjes verlopen eveneens soepeler. Hier zie je van links naar rechts prinses Sirivannavari, kroonprins Dipangkorn, prinses Bajrakitiyabha (dochter van de koning uit zijn eerste huwelijk), Vajiralongkorn en Suthida.

Afgaand op de recente activiteiten van de Thaise Royals nemen momenteel de zussen en dochters van de koning de honneurs waar. Zijne Majesteit vertoeft in Duitsland, waar hij een fors deel van het jaar doorbrengt in een villa in de buurt van München en ook graag Zwitserland bezoekt. Soms vliegen Suthida en hij voor een ceremonie van tien minuten 'even' op en neer, met een van de privé-Boeings. 

In Duitsland zal ook zijn verjaardag worden gevierd en afgaand op eerdere familiekiekjes (dit was ooit de verjaardag van Dipangkorn) gaat dat er vrij normaal aan toe, met taart en kaarsjes.

En dit is wat ze er verder normaal gesproken doen: met de Porsche naar het tuincentrum, met Suthida in jeans, óók wel eens fijn.

Foto's © ANP, Thai Royal Family

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in