Koningin Mathilde van België
Koningin Mathilde van België

Wordt gebeld door koning Filip, neemt niet op.

Chic, waardig en in het bezit van gortdroge humor: koningin Mathilde is krap een jaar gevolgd door documentairemakers Julia Melchior en Annette von der Heyde van de Duitse ZDF voor de docu 'Beruf: Königin!', om inzicht te krijgen in haar leven als koningin. Ook koningin Máxima en koningin Letizia worden in deze reeks geportretteerd.

Een van de grappigste momenten in de documentaire is het moment dat op haar iPad wordt gebeld als ze kaarten zit te signeren die bestemd zijn voor Belgen die honderd zijn geworden. Het blijkt wederhelft koning Filip te zijn, maar ze neemt niet op. 'Dat was mijn man,' zegt ze uitgestreken en voorkomt zo dat er al te persoonlijke zaken in de docu terecht komen. Of Filip belt haar om de vijf minuten en ze had even geen zin in hem, wie het weet, mag het zeggen.

Article continues after the ad

"Anders dan haar voorgangster ziet ze haar functie niet als rol en verplichting, maar als beroep en roeping," zegt historicus prof. Dr. Vincent Dujardin in de documentaire over het verschil met oud-koningin Paola.

"De koningin zoals ik haar ken is anders dan de koningin die het brede publiek kent," zegt prof. Dr. Peter Adriaenssens, een kinder- en jeugdpsychiater die met haar werkt in het Koningin Mathilde Fonds. "In het openbaar is ze zich zeer bewust van haar rol en het protocol, zodra er camera's in beeld komen, is het haar ernst. Ik ken haar van werkbezoeken en bijeenkomsten als iemand met leiderschap en engagement, maar ook als iemand met heel veel humor. Ze lacht graag. Ik wou dat het publiek ook die kant van de koningin kon leren kennen." 

Mathilde vertelt dat haar kinderen allemaal een instrument bespelen: twee piano (kroonprinses Elisabeth en prins Gabriel), prinses Eléonore viool en 'eentje saxofoon'. Dat moet dan haast wel prins Emmanuel zijn.

"Opvallend is dat in de koninklijke familie de hiërarchie doorgetrokken wordt in de kentekens van de wagens," zegt royaltyverslaggever Wim Dehandschutter over de documentaire. "Filip laat zich rondrijden in een wagen met 1; Mathilde in een met kenteken 2." 

Het laatste mooie inkijkje in hoe een koningin leeft komt van Edouard Vermeulen van Natan, die in 2013 via de media vernam dat koning Albert zou aftreden. "Ik vond het vreemd dat ik nog geen opdracht van Mathilde had gekregen," zegt Vermeulen, die het grootste deel van haar garderobe levert. "De volgende dag belde ze me: Wat gaan we doen?" Hij stelde wit voor: "Zichtbaar en tijdloos op een moment voor de eeuwigheid."

Foto's (c) ANP, PPE Agency, met dank aan Wim Dehandschutter

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in