Liefde, intriges én een royal designer!

We voelen een royal première aankomen: koningin Margrethe van Denemarken (81) heeft de scenografie en kostuums ontworpen voor Ehrengard.

Deze film is gebaseerd op een van de laatste verhalen van Karen Blixen (die ken je misschien van Out of Africa) over liefde en intriges. De regie is in handen van Bille August en de film gaat internationaal in première op Netflix in 2023.

'Ik kijk er naar uit om het verhaal van Ehrengard tot leven te zien komen in de film'

"Ik heb geprobeerd Blixen's geweldige universum te interpreteren in de ontwikkeling van de découpages en kostuums," zegt HM. "Ik kijk er naar uit om het verhaal van Ehrengard tot leven te zien komen in de film."

Article continues after the ad

Het is niet het eerste artistieke uitstapje van de Deense koningin, die erg creatief is. Ze kan prachtig borduren...

... en illustreerde onder het pseudoniem Ingahild Grathmer de Deense edities van Tolkiens The Lord of the Rings en vertaalde gedichten.

Verder ontwierp ze al veel kostuums en decors voor het Deense Nationale Ballet, voor voorstellingen als Snow Queen en Wilde Zwanen. In die laatste film had ze zelfs een rolletje! 

Ook ontwerpt ze regelmatig haar eigen kleren: als ze in een statement outfit opduikt, kun je er vanuit gaan dat het een Margrethe van Glücksburg is - deze koningin weet je hoe je het sprookje in stand moet houden. 

Découpage is een van HM's specialiteiten. Het is een 18de eeuwse techniek waarbij voorwerpen, meubels of wanden worden versierd  door er (gekleurd) papier of uitgeknipte motieven op te plakken.

Deze fragmenten vormen samen een nieuwe afbeelding die vervolgens met zoveel lagen vernis wordt afgelakt dat de afbeelding onderdeel wordt van de ondergrond.

Foto's (c) Det Danske Kongehus 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in