Koningin Margrethe (rechts) op de markt van Cahors
Koningin Margrethe (rechts) op de markt van Cahors

Hare Majesteit kiest graag zelf haar charcuterie uit. 

Koningin Margrethe van Denemarken is op vakantie in Frankrijk en geniet daar van dezelfde dingen die de meeste toeristen leuk vinden, zoals even de plaatselijke markt afschuimen.

Article continues after the ad

Gewapend met hofdame en vriendin Ane Vibeke Foss toog ze van Château de Cayx naar het nabijgelegen Cahors. Daar deed ze inkopen, kneep kritisch in de perziken en verdiepte zich hoogstpersoonlijk in de droge worst.

Om zich een beetje vrij te kunnen bewegen, had Hare Majesteit van de in de buurt lopende beveiliging een microfoontje gekregen, voor het geval ze haar zouden moeten ontzetten. Dat was niet nodig en ze rekent ook gewoon zelf af – deze royal heeft geld op zak, als elk normaal mens.

Margrethe, in uitgesproken eigenwijsheid misschien wel de leukste koningin ooit, rouleert jaarlijks langs al haar residenties en had in Denemarken ook al uitgebreid van de zomer genoten op Slot Grasten. De laatste dagen zat ze in het kasteeltje dat van haar vorig jaar overleden man prins Henrik was. Dat was een geboren Fransman, hij onderhield er sinds 1974 een wijngaard en er liggen dit jaar dus voor 45 jaar aan zomerherinneringen.

De basis van het kasteel stamt uit de 15de eeuw, er is steeds bijgebouwd. De prins liet het aan zijn oudste zoon prins Frederik na, onderling is bepaald dat alle gezinsleden ervan mogen blijven genieten.

Als Margrethe niet aan het winkelen is, vermaakt ze zich met schilderen in het bijzijn van antiek afweergeschut. Ze is erg creatief en heeft naast het regeren en werkbezoeken afleggen tijd om kostuums voor balletten te ontwerpen, altaarkleden te borduren en los te gaan op beeldende kunsten.    

Naast de hofdame zijn ook de Royal Teckels mee. Dit is haar jongste hondje Nelly, berucht om het daadkrachtig omspitten van koninklijke bloembedden.

Kroonprins Frederik past intussen als regent op de winkel in Kopenhagen, Margrethe gaat op 30 augustus weer aan het werk en dan verlegt Nelly haar graafwerkzaamheden weer naar de tuin van Amalienborg.  

Foto's © BSR Agency, Det Danske Kongehus

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in