Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Koningin Margrethe: 50 jaar op de troon

Een enorme mijlpaal in Denemarken vandaag. Daar viert koningin Margrethe deze vrijdag exact vijftig jaar op de troon. Dat zou groots gevierd worden, maar daar stak de pandemie een stokje voor. De feestelijkheden zijn nu gepland voor september. Wel gaat de koningin vandaag op pad in eigen hoofdsta...

Koningin Margrethe: 50 jaar op de troon

Een enorme mijlpaal in Denemarken vandaag.

Daar viert koningin Margrethe deze vrijdag exact vijftig jaar op de troon. Dat zou groots gevierd worden, maar daar stak de pandemie een stokje voor. De feestelijkheden zijn nu gepland voor september.

Wel gaat de koningin vandaag op pad in eigen hoofdstad met zoon en troonopvolger Frederik aan haar zijde. In de ochtend krijgt ze in Christiansborg de premier op bezoek, daarna gaat ze samen met Frederik en Mary en haar andere zoon Joachim en zijn Marie langs bij het Deense parlement.

Rond het middaguur gaat het gezelschap, samen met Margrethe's zussen Benedikte en Anne-Marie langs bij het graf van hun ouders om een krans te leggen. 

De zussen hebben nog altijd een hechte band en poseren zelfs nog wel eens voor een foto samen. Ze zijn altijd populair geweest in Denemarken. Hun vader, koning Frederik kreeg drie dochters. Lastig in een land waar een man de troon moest bestijgen, maar het sleepte de familie al wel vroeg de toekomst in.

Toen Margrethe 31 was (ze was toen al getrouwd met prins Henrik en zoons waren er ook al), overleed haar vader na een ziekbed van nog geen twee weken. Op 14 januari 1972 werd zij koningin van Denemarken. Daar werd toen dit portret voor vrijgegeven.

Onlangs poseerde ze weer, met dezelfde parure als toen, nu voor haar vijftig jaar in dienst van de kroon.

Dat is al 25 jaar langer dan haar vader het ooit deed, maar Margrethe lijkt er nog altijd erg goed mee om te kunnen gaan.

En mocht ze straks een keer af willen zwaaien, dan heeft ze alvast twee dijken van opvolgers klaarstaan.

Beeld: Kungahuset.dk/Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in