HM probeert de moed erin te houden, het is wat het is...
HM probeert de moed erin te houden, het is wat het is...

Kale boel op het balkon, zorgen om haar gezondheid.

Wat het Britse royal hoogtepunt van het jaar had moeten worden – koningin Elizabeth (96) viert haar Platinum Jubilee omdat ze 70 jaar op de troon zit – wordt steeds meer een ingewikkeld en strategisch schaakspel om alles zo geruisloos mogelijk te laten verlopen.

Queen trekt zich terug

Om te beginnen heeft de Queen zich afgemeld voor haar Garden Parties. In de tuin van Buckingham Palace worden drie tuinfeesten gehouden voor vrijwilligers en andere mensen die zich veel inzetten voor anderen.

Article continues after the ad

Veel staan en drentelen is niet meer te doen voor de supersenior die niet meer zo mobiel is en voor geen goud in een rolstoel gespot wil worden. Om zichzelf te sparen voor de Jubilee in juni zal ze hier dus niet bij aanwezig zijn, de honneurs worden waargenomen door de naaste familie.

Afgeslankte Trooping The Colour

Nu we het toch over de familie hebben: er zullen nogal wat leden ontbreken op het balkon van Buckingham Palace tijdens Trooping The Colour, de militaire parade ter gelegenheid van de verjaardag van de koningin. Om duidelijkheid te scheppen zullen daar op 2 juni alleen 'voor de Kroon werkende leden' van de Windsors verschijnen.

Hiermee zijn de Queen & Co verlost van twee PR-problemen. Prins Andrews aanwezigheid zou na alle toestanden met Virginia Giuffre ongepast zijn geweest.

Trooping The Colour, 2018

En na alle narigheid die de Sussex'jes al over de familie hebben uitgestort, zou het ook een beetje raar zijn geweest om hen deze ereplek te geven. Hoewel het ook een briljante zet zou zijn geweest om Harry en Meghan schaakmat te zetten in hun permanente slachtofferschap, maar dit terzijde.

Vrij leeg balkon

De beslissing levert echter nogal wat 'collateral damage' op voor andere familieleden die wat verder van de troon staan. 

Liefst dertig leden van de Windsors zullen ontbreken, zoals prinses Beatrice en prinses Eugenie van York, geliefde kleindochters van de Queen, maar ook Zara en Phillip, de kinderen van prinses Anne en de Kents.

Verzachtende omstandigheden

Voor iemand die veel waarde hecht aan familiebanden zal het een lastige beslissing zijn geweest. Het Trooping The Colour balkonmoment is het enige moment in het jaar dat het grootste deel van de familie samen te zien is. Gezien de hoge leeftijd van de koningin zou het mooi zijn geweest als ze daar samen hadden kunnen staan, maar dat zit er dus niet in.

De wijdere familie zal overigens wel deelnemen aan andere activiteiten rond de Jubilee, het schrappen gaat specifiek over de vermaarde balkonscène. Zo zullen prins Andrew, prins Harry en hertogin Meghan vermoedelijk bij de dankdienst zijn in St Paul's Cathedral en ook niet ontbreken bij bijvoorbeeld een familielunch. Een beetje zoals de Yorkies ook bij de herdenkingsdienst voor hun opa prins Philip waren. 

De Sussex'jes willen erbij zijn

Opmerkelijk is dat dat de Sussex'jes, normaal gesproken niet héél communicatief, binnen 18 minuten na de bekendmaking dat ze niet naast de Queen zouden staan...

... via hun bevriende spreekbuis Omid Scobie liet weten dat ze wel degelijk met hun kinderen naar Engeland zouden komen voor de Jubilee. Hopelijk uit liefde voor de Queen, vermoedelijk ook wel een beetje om de royal associatie warm te houden: het gaat het zakelijk momenteel niet echt voor de wind.

Hoe nu verder?

Volgende hoofdpijndossier voor Buckingham Palace is nu zorgen dat het niet alleen dáár over gaat, maar dat de Queen en die 70 jaar volk en vaderland dienen het stralend middelpunt blijft.

Zoals gezegd: het feestje heeft nogal wat voeten in aarde. Je zou de 96-jarige wat meer rust en glans gunnen in haar jubeljaar.

Foto's (c) The Royal Family, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in