Koningin Elizabeth bekijkt kaarten en tekeningen die ze heeft gekregen voor haar 70-jarig regeringsjubileum
Koningin Elizabeth bekijkt kaarten en tekeningen die ze heeft gekregen voor haar 70-jarig regeringsjubileum

Vandaag begint haar Platinum Jubilee.

Groot feest in Engeland, waar Royal Monument koningin Elizabeth vandaag haar 70-jarig regeringsjubileum viert. Het is 70 jaar geleden dat ze tijdens een tournee in Kenia hoorde dat haar vader George VI was overleden en ze koningin van het Verenigd Koninkrijk werd.

Haar 70 regeringsjaren zijn niet kabbelend voorbij gegaan. Als koningin zag ze de wereld enorm veranderen. Landen binnen het Gemenebest verklaarden zichzelf onafhankelijk. Drie kinderen van de Queen gooiden tradities overboord en kozen voor echtscheiding.

Article continues after the ad

De monarchie onderging onder haar leiding een make-over tot een kleiner en vooral minder begrotelijk Koninklijk Huis. Ze werkte heel wat Rode Koffertjes met regeringsdossiers weg. En sinds de pandemie zoomt de Queen als de sassy negentiger die ze is. Al die tijd verloor ze nooit haar waardigheid, maar ook nooit haar 'wicked' gevoel voor humor. 

De speech begint op 01.06

Liet ze in die 70 jaar dan nooit steken vallen? O jawel, Elizabeths trage respons op de dood van Diana was een inschattingsfout en vermoedelijk heeft ze prins Andrew nog te lang de hand boven het hoofd gehouden. Maar verder was ze al die jaren toch vooral één en al plichtsbesef. Als iemand weet wat haar leven in dienst stellen van haar land is, is het Elizabeth wel.  

Gisteren ontving ze in Sandringham 'de buren'...

... mensen uit de plaatselijke gemeenschap, voor een high tea.

Ze viert het vandaag bescheiden, 6 februari is voor haar vooral nog altijd de sterfdag van haar vader. Maar later dit jaar gaat in het Verenigd Koninkrijk de vlag uit. Er komt een vrije dag voor iedereen, begin juni heeft er een speciaal Jubileumweekend van vier dagen plaats. De Britse regering heeft een 'once-in-a-generation show' beloofd die "het beste van de Britse ceremoniële pracht en praal zal combineren met geavanceerde artistieke en technologische vertoningen."

Een van de dingen die ze zelf het leukst vindt, is de 'The Queen's Green Canopy' waar al in maart 2021 mee is begonnen: ze gaf zelf het startschot op het terrein van Windsor...

...en liet oudste zoon Charles wijselijk het zware werk doen. Plant a Tree for the Jubilee is de oproep een boom te planten en zo het hele land een beetje groener te maken.  

Als koningin Elizabeth tot 6 februari 2022 op de troon blijft, is dit de eerste keer dat een Britse monarch een platina-jubileum viert. 

Foto's (c) Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in