Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Koningin Elizabeth voor het laatst in Buckingham Palace

Prinses Anne reisde trouw met de kist van haar moeder mee. De mate waarin de Britten rouwen om de vorige week overleden koningin Elizabeth is indrukwekkend. Bij leven was ze al iemand die boven de partijen staat en na haar dood weet ze een volkomen verdeeld land alsnog weer even te verenigen. In ...

Koningin Elizabeth voor het laatst in Buckingham Palace

Prinses Anne reisde trouw met de kist van haar moeder mee.

De mate waarin de Britten rouwen om de vorige week overleden koningin Elizabeth is indrukwekkend. Bij leven was ze al iemand die boven de partijen staat en na haar dood weet ze een volkomen verdeeld land alsnog weer even te verenigen.

In Edinburgh bleef St Giles Cathedral, waar ze lag opgebaard, de hele nacht open om zoveel mogelijk Schotten de kans te geven haar de laatste eer te bewijzen. De rij van vier kilometer toonde aan dat daar behoefte aan was.

Afscheid van Schotland

Vandaag is de volgende etappe van de rouwstoet afgelegd en liet men het Schotland achter zich waar Elizabeth zo aan verknocht was.

Het was even slikken voor de familie.

Prinses Anne, die ook in de cortège van Balmoral naar Edinburgh met haar moeder meereisde, vloog rond 19:00 Nederlandse tijd met de kist van haar moeder naar Londen, waar ze vanaf luchtmachtbasis RAF Northolt naar Buckingham Palace reden.

En liet een liefdevol statement vrijgeven waarin ze zegt dat het een eer en een privilege was om haar moeder te vergezellen. 

Langs de route stonden ver buiten de stad al duizenden mensen langs de weg en op een van de drukste wegen van het land kwam het verkeer zo goed als tot stilstand.

De rouwauto is speciaal voor de gelegenheid ontworpen, nog in overleg met Elizabeth zelf, om de kist goed zichtbaar te kunnen laten zijn, ook in het donker (vandaar de verlichting) ‘to be seen in death as she was in life’.

Daar werd de stoet opgewacht door de koning en koningin, de prins en prinses van Wales...

...en prins Harry en hertogin Meghan. HM is er opgebaard in de Bow Room zodat naaste familie afscheid kan nemen. Daarna gaat de kist naar de Troonzaal waar medewerkers afscheid kunnen nemen.

De volgende stop is dan woensdagmiddag Westminster Hall (Charles III was er eerder deze week), waar de kist in een plechtige, stille processie door de stad naar toe zal worden gebracht.

Daarvoor is vanochtend in alle vroegte al een repetitie geweest. De route loopt door de Queen's Gardens, The Mall, Horse Guards en Horse Guards Arch, Whitehall, Parliament Street, Parliament Square en New Palace Yard. De koning en andere familieleden lopen er te voet achter. In Westminster Hall zal een korte dankdienst zijn, het publiek heeft daarna ruim vier dagen (en nachten) lang de tijd om langs de kist te lopen.

Ook in Londen worden veel mensen verwacht die afscheid willen nemen. Er is capaciteit voor 350.000 mensen, er kamperen nu al mensen op het trottoir richting Westminster Hall en de wachttijd kan oplopen tot 35 uur. Met het oog op schattingen dat een miljoen mensen naar de hoofdstad zou willen komen, is al aangegeven dat de rij wellicht te lang kan worden.  

Charles III in Ierland

Koning Charles en koningin Camilla zijn eerder vandaag vanuit Schotland naar Noord-Ierland gegaan in het kader van zijn bezoeken aan alle delen van het land.

In de residentie daar, Hillsborough Castle, hield hij een speech...

...en begroette en bedankte het stel het publiek tijdens een walkabout, waarbij hij hartelijk werd ontvangen...

... onder andere door een corgi.

Er was wederom een dankdienst, ditmaal in St Anne's Cathedral. Premier Liz Truss was hier ook bij; die heeft quite a start als minister president. Charles en Camilla vlogen vervolgens terug naar Londen. 

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in