Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Koningin Camilla: 'Als ze lachte, lichtte het hele gezicht van de Queen op'

De koningin-gemalin eert haar schoonmoeder, koningin Elizabeth. Je moet het de PR-afdeling van Buckingham Palace nageven: het afscheid van koningin Elizabeth is een goed getimede masterclass in een land aan de hand nemen, in de richting van het post-Elizabethaanse tijdperk. Ceremonieel, tradities...

Koningin Camilla: 'Als ze lachte, lichtte het hele gezicht van de Queen op'

De koningin-gemalin eert haar schoonmoeder, koningin Elizabeth.

Je moet het de PR-afdeling van Buckingham Palace nageven: het afscheid van koningin Elizabeth is een goed getimede masterclass in een land aan de hand nemen, in de richting van het post-Elizabethaanse tijdperk.

Ceremonieel, tradities, rituelen – het biedt houvast en het geeft mensen het gevoel deel uit te maken van een groter geheel, wat in deze tijd van individualisering best bijzonder is.  

Elke dag laten de Windsors bovendien zichzelf zien en van zich horen, om te bedanken voor het medeleven en de overleden matriarch te eren, in goed gedoseerde porties en statements (zoals vandaag van prins Andrew).

Vandaag is het de beurt aan Queen Consort Camilla, die van ver is gekomen. Ze was al in de jaren zeventig de grote liefde van Charles, maar ze mochten niet trouwen omdat Camilla geen maagd meer was. Hij werd in de richting van een doodongelukkig huwelijk met prinses Diana geduwd, zij trouwde en kreeg twee kinderen met Andrew Parker-Bowles, terwijl Charles en zij intussen hun romance clandestien voortzetten.

Camilla is in de jaren tachtig en negentig door de tabloids volledig kapot geschreven als 'de andere vrouw' in het 'sprookje' van Charles en Diana, die beiden ook zelf een stevige rol hadden in het mislukken van hun huwelijk. Na de scheiding van die laatste twee (en Camilla's scheiding van Andrew) koos Charles nadrukkelijk voor Camilla, verscheen met haar in het openbaar, sprak over haar als zijn partner en trouwde in 2005 alsnog met haar.

Als hertogin van Cornwall heeft Camilla zich bewezen als een hardwerkende fulltime royal die zich ook inzet voor wat minder sexy goede doelen. Ze maakt bovendien Charles gelukkig en heeft een kalmerende invloed op zijn humeuren.

Het zegt iets dat de Queen nadrukkelijk zelf heeft aangegeven dat ze zijn koningin moest worden, toch een vorm van rehabilitatie voor alles wat Camilla heeft doorstaan aan roddels en laster.

Er zullen altijd mensen zijn die ook na 25 jaar het ideaalbeeld van prinses Diana niet kunnen loslaten en dat is prima. Maar Charles en Camilla zijn al twee jaar langer getrouwd dan Charles met Diana getrouwd was – je kunt het ook zien als een mooie late-in-life liefde die twee mensen gelukkig maakt.

En respect hebben voor Camilla dat ze op haar 75ste haar nieuwe rol als Queen Consort omarmt, terwijl ze vermoedelijk veel liever met haar kinderen, kleinkinderen en honden rond haar eigen woning Ray Mill House zou scharrelen.

Vandaag was het aan haar om haar schoonmoeder te eren, met wie ze de afgelopen zeventien jaar alsnog een goede band opbouwde. Ze deed dat in de vorm van een vooraf opgenomen interview met de BBC, dat werd uitgezonden voor de nationale minuut stilte die om 20.00 uur plaatselijke tijd werd gehouden vanwege het overlijden van Elizabeth. Het maakte onderdeel uit van een tv-hommage aan de koningin.

"Ze maakt voor altijd deel uit van ons leven. Ik ben nu 75 en ik kan me niemand herinneren behalve The Queen die er was," zegt Camilla. "Het moet zo moeilijk voor haar zijn geweest om een ​​eenzame vrouw te zijn. Er waren geen vrouwelijke premiers of presidenten. Ze was de enige, dus ik denk dat ze haar eigen rol heeft gespeeld."

Camilla koestert warme herinneringen aan haar schoonmoeder. "Ze heeft van die prachtige blauwe ogen, die als ze lacht haar hele gezicht oplichten. Ik zal me haar glimlach altijd herinneren. Die lach is onvergetelijk."

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in