Koning Willem-Alexander was helemaal in zijn element vrijdagmiddag in Eindhoven. Op het voormalige fabrieksterrein van Stork dat tegenwoordig bekendstaat als Sectie-C liet hij zich rondleiden langs een aantal bijzondere werkplaatsen en ateliers van kunstenaars, ontwerpers en bedenkers.

Zij waren blij met de koninklijke aandacht voor dit Dutch Design, maar op zijn beurt vond Willem-Alexander het 'bijzonder' dat iedereen voor hem tijd had vrijgemaakt.

Article continues after the ad

Koning maakt grapje

En dat was niet omdat bekend was dat de koning zou komen. Integendeel. Er was een bezoek van de minister aangekondigd. Professor Caroline Hummels, die aan de TU Eindhoven design & theorie doceert, had haar praatje bij het afsluitende rondetafelgesprek ook daarop afgesteld. “Het kan soms tegenzitten,” grapte Willem-Alexander. 

Stop-motion-animatie

Sectie-C noemt zichzelf een kraamkamer waar nieuwe visies, producten en oplossingen het levenslicht zien. De koning kreeg daarvan een selectie te zien en werd keer op keer blij verrast door de nieuwe vindingen en toepassingen. Of dat nu de bedrieglijke bewegende objecten waren van Michiel Martens en Jetske Visser, die hem zeer fascineerden, of de zeer ambachtelijke stop-motion-animatie van Niels Hoebers.

Lees ook: Erik Frenken wint prestigieuze modeprijs, zijn muze? Zijn knappe vrouw Brigitte Tellier (47)

Symbiose

Bij het collectief Colloboration 0, waaruit het unieke creatieve Sectie-C is voortgekomen, zag de koning de symbiose die tot stand komt wanneer op een klein terrein zoveel verschillende designers samenkomen en samenwerken.

Grappige en vernuftige muzikale installaties trokken meteen de aandacht, maar ook de ontwerpen van Govert Flint die het zitten bij het werk kunnen veraangenamen en gezonder maken. Daar zijn medische toepassingen bij te bedenken, maar ook prettiger staan in een overvolle trein wanneer dat is op een waterbed-achtige mat. Het concept is ontwikkeld uit de al bestaande waterbedden voor koeien.

Koning enthousiast over Dutch Design

Willem-Alexander is al jaren enthousiast over Dutch Design en dat draagt hij overal in de wereld uit. In het slotgesprek hoorde hij over de uitdagingen, nieuwe ontwikkelingen, het belang van de kruisbestuiving en het vernieuwend blijven. “De hele wereld komt hier kijken,” zei directeur Martijn Paulen de Dutch Design Foundation. “Daarom ben ik ook hier,” merkte de koning gevat op.

“De koning en ook prins Constantijn en andere leden van de koninklijke familie komen hier inderdaad vaak. Er gebeurt hier ook heel veel. Eindhoven is de nieuwe hoofdstad van Nederland,” aldus burgemeester John Jorritsma.

Bekijk hieronder beelden van het bezoek.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Onbeperkt nieuwe producten en ideeën uitproberen, dat kan bij @sectie_c in Eindhoven. Meer dan tweehonderd kunstenaars, ontwerpers en andere creatieve ondernemers hebben hier hun bedrijf. Zij ontwerpen bijvoorbeeld meubels of lichtinstallaties, maken animatiefilmpjes of zoeken alternatieven voor massaproductie. Daarmee hebben ze in binnen- én buitenland succes. Onder anderen de Dutch Design Foundation steunt de creatieve gemeenschap bij hun groei. Koning Willem-Alexander krijgt samen met burgemeester John Jorritsma een rondleiding door de ontwerpstudio’s en werkplaatsen. Ook praten zij met ontwerpers en medewerkers van organisaties als @tueindhoven en @designacademyeindhoven over Eindhoven als designstad.💡#Eindhoven #design #Koning #werkbezoek #creatief #ontwerpen #dutchdesign #ideeën #designstad 📸 Max Kneefel, ANP

Een bericht gedeeld door Koninklijk Huis (@koninklijkhuis) op

Bronnen: BuzzR, vorsten.nl
Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in