En op zijn toekomstige erfenis zit hij ook niet te wachten.

Over kordaat schoon schip maken gesproken: koning Felipe van Spanje heeft verklaard af te zien van een eventuele persoonlijke erfenis die hij kan ontvangen van zijn vader, oud-koning Juan Carlos. Reden is de reeks vermeende 'financiële onregelmatigheden' waarover al jaren geruchten gaan, die nu steeds concreter worden.

Article continues after the ad

Felipe liet weten niet alleen af te zien van die dubieuze erfenis, maar ook de jaarlijkse toelage van zijn vader te schrappen. Het besluit komt naar aanleiding van een nog lopend onderzoek van het Zwitserse Openbaar Ministerie naar een offshore account dat voor Juan Carlos zou worden onderhouden.

De oud-koning zou in 2008 88 miljoen euro hebben gekregen van wijlen koning Abdullah van Saoedi-Arabië voor 'wederdiensten'. Felipe, hier met zijn vader in 1977, zou een van de begunstigden zijn van het fonds. Maar hij wil er dus niets mee te maken hebben en zegt tot vandaag niet eens van het bestaan ervan te hebben geweten.

Felipe toonde zich al eerder iemand met een haarfijn gevoel voor wat wel en niet kan en nam zonder aarzelen de titels hertog en hertogin van Palma van zijn zus prinses Christina en haar man Iñaki af, toen de laatste betrokken bleek bij financiële malversaties (Take note, Queen, #prinsandrew). Toch is het vast niet makkelijk voor Felipe geweest om zijn vader zo hard aan te pakken. Wel is het héél noblesse oblige. 

Foto's (c) PPE Agency, ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in