'Als je niet uitkijkt, wordt het tuttig.'

Wie strikken zegt, zegt prinses Mabel. Maar natuurlijk is zij niet de enige royal die gestrikt is door het symbool van eeuwige liefde, zegt royal fashion kenner Josine van Modekoningin Máxima.

Als koningin Máxima iets doet, doet ze het graag goed. Ook als het om strikken gaat. Dat blijkt ook wel uit deze heerlijk dramatische cocktailjurk van Jan Taminiau. Less is a bore.

Article continues after the ad

Ook een strik, ook van Taminiau, maar toch levert deze wollen topper weer een heel ander plaatje op. Helaas is het kledingstuk tot nu toe slechts één keer publiekelijk gedragen. Dat smeekt om een comeback, Majesteit.

Máxima is niet de enige Oranje die is aangestoken door het strikkenvirus. Op de trouwjurk van prinses Mabel zaten er maar liefst 248.

Na haar grote dag is Mabel het symbool van eeuwige liefde trouw gebleven. Op de avond van de inhuldiging droeg ze deze elegante Viktor & Rolf.

Strikken kunnen ook bestaan in de vorm van een print of borduurwerk. Prinses Beatrice van York laat hier een voorbeeld van dat laatste zien.

Het is misschien wel de meest besproken hoed uit de geschiedenis: de oudroze XXL-strik die Beatrice droeg op de grote dag van Kate en William. Drie weken na het moment suprême bracht het hoofddeksel 131.000 euro op tijdens een veiling voor een goed doel.

Het hoeft natuurlijk niet altijd schreeuwerig en met grootste gebaren te zijn. Kroonprinses Victoria van Zweden vrolijkt hier met twee geinige strikjes de mouwen van haar top op.

Catherine, de hertogin van Cambridge, vond de strik van haar blouse zó mooi, dat ze het kledingstuk per ongeluk achterste voren droeg. Oeps!

Als je niet uitkijkt, wordt je met een strik wel gestrikt door de tuttigheid…

…maar kies je voor een lekker kleurtje, dan gaat het gelukkig al snel goed. 

Nog een keer Zweden: van top tot teen schreeuwt prinses Sofia’s look FOLKLORE! En ze kan het nog hebben ook.

Victoria draagt hier een oude galajurk van haar moeder. Dat is an sich al heel leuk, maar de strikkussentjes aan de achterzijde maken er helemaal een onvergetelijk modemoment van.

Een strik om je taille zit dan vast lekkerder.

Eén blouse, twee looks. En dat allemaal dankzij de grote strikkraag. (Oké, en de stakende strijkbout, de zoete haarband, het losse kapsel, et cetera, et cetera). 

Bij de inhuldigingsstrik zat het allemaal wél perfect. 

Dit is natuurlijk een prachtig plaatje voor de afronding. Hertogin Catherine weet wel hoe ze haar prachtige lokken in haar voordeel kan gebruiken #loveit

Foto's (c) Getty Images, ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in