Ze zijn er in mini-me versies en puberprinsessen hebben 'm ook ontdekt.

Je kunt de klok erop gelijk zetten: zodra de temperaturen dalen, komt de camel coat weer tevoorschijn. Al zestig jaar lang, dus natúúrlijk hebben de royals de klassieker inmiddels ook in hun kast hangen.

Josine van ModekoninginMáxima heeft voor Nouveau de mooiste exemplaren op een rij gezet. Laat je inspireren!

Article continues after the ad

Van jong tot oud, van hip tot ouderwets, van rijk tot arm: voor iedereen is er wel een geschikte camel coat te vinden. Mijn favoriet is nog altijd koningin Máxima’s wollen capejas van Claes Iversen, gedragen tijdens een officieel bezoek van het Jordaanse koningspaar (2018). De pasvorm is perfect, de combinatie met het gebloemde kant subliem en de hoed maakt het koninklijke plaatje helemaal af. Zo mooi kan Dutch Design zijn!

Het Italiaanse Max Mara bracht in 1981 een camel coat met een masculiene vibe op de markt. Lees: double breasted, oversized en met brede revers. Het werd een schot in de roos en nog altijd is de klassieker dé bestseller van het label. Als modeliefhebber kon Máxima dus niet achterblijven, maar ze draagt haar Max Mara wel het liefst óm in plaats van áán.

Wat ook leuk is voor de afwisseling: een stof met een werkje. Máxima heeft bij deze jas ook een bijpassende Natan-top , maar ze zou hem ook nog kunnen combineren met een heel andere outfit. Misschien een leuk idee voor de komende weken?

Kate, de hertogin van Cambridge, draagt het liefst camel coats tot over de kuit. Met haar lengte kan ze dat ook prima hebben.

Met zwart als tegenkleur krijgt het totaalplaatje gelijk wat meer pit.

En ton sur ton met matching puppy maakt het helemaal áf.

Kroonprinses Mary van Denemarken heeft nog wel een andere tip paraat: combineer je camel coat met een witte coltrui en paarse accessoires.

Prinses Diana droeg haar klassieker met felrode laarzen. Best gedurfd, niet waar?

Het toppunt van schattigheid: prinses Estelle van Zweden draagt als mini-me van kroonprinses Victoria ook een camelkleurige jas. Zo zie je maar weer: de klassieker is er voor jong en oud. Of nou ja, oud….

…voor de invulling van oud kunnen we beter in de kast van de Queen snuffelen. En ja, bingo! Ook daar hangen ze volop.

Helemaal van nu: capejassen. En ja, die zijn er ook in het camel, bewijst koningin Mathilde van België.

Mary is daar inmiddels ook van op de hoogte. Zij combineerde de hare met witte en camelkleurige accessoires.

Koningin Letizia van Spanje heeft een modernere combinatie in haar kast hangen. Een rok van oranje en kobaltblauwe leer, een top met grafische patronen en een goed stel pumps: dit is toch een héérlijke look voor komende lente?

Meghan, de hertogin van Sussex, laat zien dat de camel coat zich prima leent voor ton sur ton. De hoed - van Philip Treacy - werd destijds vergeleken met de drol-emoticon (hallo poep- en plasfase!), maar ik vind het een dotje. Net als het tasje trouwens. 

Een camel coat kun je heel formeel combineren, maar een nonchalante spijkerbroek staat er evengoed bij. Kroonprinses Elisabeth van België geeft hier het goede voorbeeld met een jas van Maje.

Last but not least nog een voorbeeld van eigen bodem. Prinses Alexia heeft de klassieker aangeschaft bij H&M.

Foto's © Getty Images, Brunopress, ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in