En Tokio verwacht het jawoord nog dit jaar.

Aah, alsnog een happy end voor prinses Mako (29) en haar eeuwige verloofde Kei Komuro (29). Het stel leerde elkaar kennen tijdens hun studie en was al snel smoorverliefd.

In 2017 maakten de tortels voor Japanse begrippen enthousiast en vooral een tikje overhaast hun verloving bekend, maar van trouwen kwam het tot nu toe niet.  

De bruiloft stond voor eind 2018 gepland, maar werd steeds uitgesteld. Reden was een ruzie om geld tussen de moeder van Kei en haar ex-verloofde.

Article continues after the ad

De man zou haar geld hebben gegeven voor de studie van Kei, maar eiste later zijn geld weer terug. Zolang die kwestie niet was opgelost, kon van een trouwpartij volgens de vader van Mako geen sprake zijn. Tot teleurstelling van royal fans. 

Mako zat het uit met goede doelen, wuifmomentjes en haar werk in het museum van de universiteit van Tokio.

En Komuro ging studeren in Amerika (je hoort 'm hier in een podcast). De coronacrisis speelde het stel ook nog eens parten en om heel eerlijk te zijn dachten veel Japanners dan de verloving als een nachtkaars uit zou gaan.

Maar nu lijkt die semi-royal wedding er dan toch te komen. Het gedoe over geld is opgelost: Kei heeft inmiddels uitzicht op een goede baan en legde in april al uit hoe hij de lening wil terugbetalen. Dus de hele familie staat er weer achter. Mako zit hier links, daarnaast haar broertje en beoogd troonopvolger prins Hisahito, kroonprins Akishino, kroonprinses Kiko en Mako's zus prinses Kako.

Vandaar dat het oorspronkelijke plan weer in werking is gezet, zij het in een wat meer ingetogen versie. Volgens een overheidsbron zullen traditionele huwelijksceremonies, zoals de plechtige ceremonie 'Nosai no Gi', bijvoorbeeld worden overgeslagen.

Mako zou verder van plan zijn af te zien van de afkoopsom waar zij recht op heeft bij het verlaten van de keizerlijke familie. Een prinses die trouwt verliest automatisch haar titel, positie en lidmaatschap van het keizershuis en gaat verder als burger. Zoals bij de inhuldiging van haar oom keizer Naruhito zal ze er dus nooit meer bijlopen. 

Vermoedelijk zal ze met Komuro naar de Verenigde Staten verhuizen, als Kei daar aan de slag gaat bij een advocatenkantoor in New York.

Kroonprins Akishino, hier met zijn dochter in 2015, gaf afgelopen november al toestemming voor het huwelijk. "Als ze het echt willen, dan moet ik dat als ouder respecteren", stelde hij toen en voegde er heel modern aan toe dat het bij een huwelijk uitsluitend gaat om de wederzijdse instemming van beide partners.

Foto's (c) Getty Images, ANP, Imperial Household Agency

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in