De prinses, de niet-prins en de paardenstaart.

Japanners staan over het algemeen heel positief tegenover hun keizerlijke familie, maar royals die het niet volgens de zeer strenge regels doen, hoeven niet op sympathie te rekenen, zo blijkt.

Je zou denken dat het aanstaande huwelijk van prinses Mako met haar verloofde Kei Komura vreugde en mildheid zou opwekken. Jonge mensen, ze kennen elkaar al negen jaar, ze hebben nogal wat moeilijkheden overwonnen, ze heeft geen recht op de troon en geeft vrijwillige haar titel en toelage op – what's not to like?

Article continues after the ad

De bruidegom, vooral. Kei is burger en veel traditiegetrouwe Japanners hadden liever gezien dat Mako met iemand van adel was getrouwd. Nu liggen die ter plekke niet voor het oprapen en al negen vrouwelijke familieleden gingen haar voor, dus om hier nu zo'n probleem van te maken? 

Kei is echter niet van onbesproken gedrag. Er is verwarring over zijn opleiding, hij zou zijn CV hebben opgepoetst en er staat nog een studieschuld van zo'n 30.000 euro open bij de ex van zijn moeder. Komuro heeft beloofd die snel af te lossen, maar een en ander het doet zijn reputatie geen goed. Om die reden stelden de tortels in 2018 hun huwelijk uit, iets wat alsnog zoveel kritiek opleverde dat Mako zich moest laten behandelen voor posttraumatische stress. 

En dan heeft hij in New York ook nog eens een hipster-paardenstaart gekweekt waar hevig over wordt gefronst. Zelfs serieuze media kwetterden hier zo afkeurend over, dat het ronduit  lachwekkend is. "Alsof het de misdaad van de eeuw was", tweette een buitenlandse correspondent in Tokio geamuseerd. Tot in talkshows toe werd er gedebatteerd over de vraag of die naar Japanse normen onfatsoenlijke haardracht een opgestoken middelvinger was. Je zou eerder denken dat het zorgelijk is dat Kei drie jaar lang niet in Japan is geweest.

Van links naar rechts: Mako, haar broertje Hisahito, haar vader kroonprins Fumihito, haar moeder prinses Kiko en Mako's zusje Kako.  

Het helpt het stel niet dat Mako's ouders zich weliswaar diplomatiek, maar niet wildenthousiast hebben uitgesproken over het huwelijk dat op 26 oktober plaats zal hebben. Een groot feest wordt het niet. In een peiling die de krant Asahi Shimbun, weigerde 91% van de Japanners om de bijna ex-prinses geluk te wensen. Yikes.

Hare Keizerlijke Hoogheid zit haar laatste weken als prinses intussen netjes en ondoorgrondelijk uit. Maar kiest toch echt voor de vrijheid, ver van de Chrysantentroon in New York, waar ze als Ms Komuro aan een heel nieuw leven zal beginnen. Kei werkt al een tijdje in die stad, als klerk bij een advocatenkantoor.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht dat is gedeeld door @room_at_303

"We zijn onvervangbaar voor elkaar”, zo verklaarde Mako vorig jaar al. “We steunen op elkaar in gelukkige en in moeilijke tijden. Daarom is het huwelijk een noodzakelijke keuze voor ons." We voorzien een Harry en Meghan-achtige relatie met het thuisfront voor dit stel.

De tortels zullen voor hun jawoord keizer Naruhito en keizerin Masako ontmoeten (zij zullen het stel 'een gelukkig leven in de toekomst' wensen) en oud-keizer en -keizerin Akihito en Michiko. Er wordt ook een bezoek gebracht aan de Keizerlijke Heiligdommen, maar Mako's vader, kroonprins Fumihito, heeft geen toestemming gegeven voor de traditionele huwelijksceremonies, wat zo'n beetje gelijk staat aan zijn dochter verbannen. Hij is erg bezorgd over de publieke opinie, wat vermoedelijk meer zegt over hem dan over Kei. 

Hoelang de keizerlijke dynastie haar strenge regels nog kan handhaven, is de vraag. Omdat de troonopvolging voorbehouden is aan mannen, huidig keizer Naruhito (61) geen zoon heeft en het nageslacht van verstoten prinsessen ook niet meer in aanmerking komt, zijn er op dit ogenblik nog maar drie troonpretendenten: Mako’s vader Akishino (55), diens zoon Hisahito (15) en prins Hitachi (85), een oom van de keizer. Als je als monarchie wilt overleven, moet je wel een beetje met je tijd meegaan.

Foto's (c) ANP, Getty Images, Imperial Household Agency

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in