Weer een royalverjaardag met een pandemierandje.

Koning Carl Gustaf en koningin Silvia van Zweden zijn zelf allebei gevaccineerd en hun kinderen hebben het virus óók al gehad. Maar de festiviteiten rondom de 75e verjaardag van de koning zijn dit jaar evengoed anders dan gepland.

Article continues after the ad

Vanochtend is er een kleine verjaardagsreceptie met onder andere de premier, en vanmiddag wordt er een saluut afgeschoten op meerdere plekken in het land. Maar een traditionelere viering, of zelfs een groot feest, blijft natuurlijk uit.

Gelukkig kan de koning zijn zegeningen tellen nu zijn kinderen en kleinkinderen weer gezond zijn en hij zijn 75e verjaardag in gezondheid kan vieren met de grote liefde van zijn leven: zijn Silvia.

Een verjaardagsportret hoort erbij

Het blijft toch wel ons favoriete aan de Zweedse koning, zijn passie voor zijn echtgenote (77). Die hij tijdens de Olympische Zomerspelen van 1972 tegen het Duits-Braziliaanse lijf liep (zij was daar deel van een Duits promotieteam). Maar met wie de liefde niet zomaar mocht zijn.

Carls opa was het er namelijk helemaal niet mee eens, zo'n burgermeisje in het koningshuis. En die ging er als koning over. De twee speelden het slepend uit: vier jaar nadat Carl en Silvia een setje werden, overleed de koning en werd Carl Gustaf zelf koning (zijn vader overleed toen hij nog jong was). Razendsnel trad hij daarna ook in het huwelijksbootje met zijn Silvia.

Geruchten dat hij zijn notoire playboyroots ook na zijn huwelijk niet afleerde zijn er altijd geweest, maar samen met hun drie kinderen (Victoria, een lookalike van haar moeder, Carl Philip en Madeleine zetten ze wel een stevig koningshuis neer.

Playboyprins = playboylook

Daar mag vandaag een een glaasje op gedronken worden, zouden wij zeggen. Skål!

Beeld: Kungahuset/Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in