Prof. mr. Pieter van Vollenhoven is vandaag 80 jaar geworden. Een bijzonder cadeau heeft hij vrijdag al ontvangen: de Koninklijke Luchtmacht heeft hem in samenspraak met minister Ank Bijleveld-Schouten (Defensie) en koning Willem-Alexander bevorderd tot commodore titulair. 

Van Vollenhoven staat bekend als de man 'die Nederland een stuk veiliger heeft gemaakt'. Die uitspraak kwam van oud-burgemeester en oud-Kamerlid Rob van Gijzel.

Article continues after the ad

De vaststelling van Van Gijzel is niet onterecht. Want als grondlegger van de Onderzoeksraad voor Veiligheid moest Pieter een kwart eeuw strijden en lobbyen. Ook is hij pleitbezorger van een Nationale Veiligheidsinspectie.

'Zijne Veiligheid'

Van Vollenhoven wordt ook wel ‘Zijne Veiligheid’ genoemd, dit bij het ontbreken van een koninklijke titel.

Nederlandse krijgmacht

Van Vollenhoven kreeg vrijdag de promotie vanwege de bijzondere bijdrage die hij de afgelopen 45 jaar heeft geleverd aan de Nederlandse krijgsmacht en aan de Koninklijke Luchtmacht in het bijzonder. Luitenant-generaal Dennis Luyt noemde daarbij met name zijn inzet voor veiligheid.

"U geeft ons gevraagd en ongevraagd advies,” zei Luyt op vliegbasis Gilze-Rijen. Dat advies ging vaak over - hoe kan het ook anders - veiligheid.

Met zijn bevordering heeft Pieter een generaalsrang. Van Vollenhoven was in 2005 voor het laatst bevorderd. Hij werd toen reservekolonel.

'Nog altijd druk'

De tachtigste verjaardag is voor de echtgenoot van prinses Margriet geen reden om het rustiger aan te gaan doen. Zijn vier zoons Maurits, Bernhard, Pieter-Christiaan en Floris vertelden vrijdag in de TV Show van Ivo Niehe er niet op te rekenen dat vader of ‘opa’ binnenkort meer tijd aan hen of zijn kleinkinderen zal besteden.

Hij is nog altijd druk bezig: schrijvend aan een boek, aan een toespraak of een pleidooi voor een betere regeling van het een of ander. Als de prinsen hun ouders bezoeken in Apeldoorn, trekt hun vader zich al snel weer terug. Dit omdat hij moet werken.

Lees ook: Prins Bernhard doet vandaag mee aan De Hollandse 100

Passies

Van Vollenhoven heeft fotografie en duiken als passies. Ook twittert hij regelmatig om commentaar te geven op ontwikkelingen in de samenleving.

'Geen open boek'

Pieter van Vollenhoven is geen open boek, zo weten zijn zoons. Hij praat naar de buitenwereld niet over tegenslagen of over zijn gezondheid.

Dat zijn enkel hem veel last en pijn bezorgd, als gevolg van slechte genezing na een breuk door een ski-ongeluk in 1965, het jaar van zijn verloving met Margriet, verzwijgt hij liever. Maar bij het lopen is het wel te zien. Aan opereren is gedacht, maar de vraag is of het middel erger is dan de kwaal, zo vertelt prinses Margriet in een toelichting.

Boek

Van Pieter verscheen onlangs het boek Oproep van een waakhond en het is nu al veelgeprezen. 

Verjaardag vieren in Zeist

Van Vollenhoven viert vandaag met familie en ‘vrinden’ zijn verjaardag in Zeist.

Bronnen: BuzzR, Vorsten, TV Show
Beeld: RVD/Anko Stoffels

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in