De Grimaldi's eisten een enorme bruidsschat.

Voor ze in 1956 prinses Gracia van Monaco werd door haar huwelijk met prins Rainier III was Grace Kelly een zeer succesvol filmster.

Toen ze in 1982 verongelukte, had de 52-jarige slechts 10.000 dollar op haar naam staan en bezat ze niet meer dan een kleine cottage in County Mayo die van haar grootvader was geweest. Hoe dan?

Article continues after the ad

Het wordt uitgelegd in de documentaire Grace Kelly: The Missing Millions. Kelly kwam uit een welvarende famiilie in Pennsylvania.

Van haar vader mocht Grace niet acteren, zodat ze in haar eentje naar New York vertrok om in haar onderhoud te voorzien met modellenwerk en rolletjes op Broadway.

Hollywoods loonkloof

Een vetpot was het niet, maar financieel ging het iets beter na haar filmdebuut in High Noon (1952), waarna al snel Mogambo (1953) en Dial M for Murder (1954) volgden. 

Al is dat relatief: zelfs nadat ze al een Oscar had gewonnen voor The Country Girl (1954) kreeg ze voor To Catch A Thief (1955) slechts 5000 dollar, aanzienlijk minder dan haar mannelijke co-star Cary Grant wiens honorarium 18.750 dollar was.

Grace was dus nog niet veel opgeschoten sinds Clark Gable 5000 dollar verdiende voor Mogambo waar zij zich voor 750 dollar door de jungle moest zweten.

Geen romantiek, maar een rekening

In het licht van deze ongelijke Hollywood behandeling is het niet gek dat de prins van Monaco een aantrekkelijke uitweg bood uit al deze vrouwonvriendelijkheid, maar ook dat viel tegen.

Kelly moest een bruidsschat van 2 miljoen dollar betalen aan het Huis van Grimaldi. Met andere woorden: alles wat ze bezat, aangevuld met geld van haar ouders. Ze arriveerde er zonder eigen geld. 

Na haar huwelijk moest ze stoppen met acteren (iets waar ze later veel spijt van had) zodat ze helemaal geen eigen inkomen meer had en volledig afhankelijk was van de toelage van haar man (die haar leuk in Hermès en Gucci hield, dus daar zal ze niet over te klagen hebben gehad).

Audrey en Doris waren wél financieel onafhankelijk

Het is een hypothetische stelling, want in de hogere regionen heb je geen werkende royals, maar stel dát Grace af en toe een rol had kunnen blijven spelen en haar relaties met modelabels in geld had kunnen omzetten...

...dan had ze rond haar dood zo'n 50 miljoen dollar kunnen bezitten, aldus 'wealth advisor' Gemma Godfrey, die voor de documentaire Kelly’s Hollywood-contracten en testament onderzocht.

De prinses in 1973

Leeftijdgenoten in een vergelijkbare positie, zoals Audrey Hepburn en Doris Day, vergaarden wel een eigen fortuin en lieten na hun dood honderden miljoenen dollars na aan familieleden en goede doelen. Het zet het hele 'sprookje' van filmster Grace die prinses Gracia werd toch in een iets ander licht.  

Foto's (c) Brunopress, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in