Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Hoe Andrew Charles buitenspel wilde zetten om zelf koning te worden

Het is je reinste Game of Thrones en prinses Diana speelde er ook een rol in. Er komen dit najaar nogal wat boeken over de Britse royals uit en de biografie van Angela Levin over koningin Camilla is er daar eentje van. Levin is een gerespecteerd biograaf die zich sinds 2015 in Camilla heet verdie...

Hoe Andrew Charles buitenspel wilde zetten om zelf koning te worden

Het is je reinste Game of Thrones en prinses Diana speelde er ook een rol in.

Er komen dit najaar nogal wat boeken over de Britse royals uit en de biografie van Angela Levin over koningin Camilla is er daar eentje van. Levin is een gerespecteerd biograaf die zich sinds 2015 in Camilla heet verdiept en haar huiswerk heeft gedaan - qua intriges is het er eentje om regelmatig ontzet / verrukt van naar je parelsnoer te tasten. 

Algemeen bekend is dat Camilla en Charles al in de jaren zeventig als een blok voor elkaar vielen, maar dat Camilla destijds niet door de royal ballotagecommissie kwam.

Wijlen Koningin Elizabeth werd daarin sterk beïnvloed door haar eigen moeder, Queen Mum Elizabeth, die warme banden onderhield met Camilla's eerste man Andrew Parker-Bowles en zo'n hekel had aan Camilla dat haar naam niet eens in haar bijzijn mocht worden uitgesproken.

'De Queen keurde Camilla als mens niet af, maar maakte zich zorgen dat haar zoon beneden zijn stand zou trouwen'

De 50ste verjaardag van prins Charles in 1998 was een mooi verzoeningsmoment geweest, maar Elizabeth en haar man Philip bleven weg van het feest. "De Queen keurde Camilla als mens niet af, maar maakte zich zorgen dat haar zoon beneden zijn stand zou trouwen," zegt Camilla's goede vriendin Linda Cruz in het boek.

"Toen Camilla nog bij Andrew Parker-Bowles was, kwamen ze samen naar Balmoral en konden ze het uitstekend met haar vinden. Maar toen het huwelijk stukliep en ze verder ging met Charles, werd ze afgewezen en kreeg ze overal de schuld van, wat erg onrechtvaardig was."

Camilla, toen alweer jaren samen met Charles, werd ook niet uitgenodigd voor het huwelijk van prins Edward en Sophie in 1999, pas in 2000 waren Elizabeth en Camilla samen op een feest. Dat werd gehouden op Highgrove, ter gelegenheid van de 60ste verjaardag van oud-koning Constantine van Griekenland.

Het was niet zo dat ze gezellig aan één tafel zaten, maar Elizabeth had eindelijk besloten de boycot van haar – onvermijdelijke aanstaande schoondochter – te verbreken, al duurde het nog zo'n beetje tot de bruiloft in 2005 tot Camilla echt werd omarmd.

Dat dit zo lang heeft geduurd, komt volgens Levin mede door prins Andrew, die met kwaadsprekerij een eigen Game of Thrones in werking had gezet. 'Koningin Elizabeth vroeg aan diverse mensen advies over een eventueel huwelijk van Charles en Camilla, waaronder prins Andrew, waar ze een zwak voor had en die haar vaak wist over te halen zijn zin te doen. Hij probeerde de Queen zover te krijgen dat ze het huwelijk zou blokkeren door giftige, gemene dingen te zeggen over Camilla. Zo beweerde hij dat ze 'onvoldoende aristocratisch was' en 'niet kon worden vertrouwd.'"

Dezelfde persoon zegt: "Toen Diana nog leefde, plotte ze door haar vriendschap met Andrews vrouw Sarah met Andrew om Charles opzij te schuiven, zodat Andrew regent kon worden voor prins William die toen nog een tiener was.

Het waren vreemde en sombere tijden waarin paranoia werkelijkheid werd. Het was heel zorgelijk. Andrew heeft hard gelobby'd om te voorkomen dat Charles na de dood van hun moeder koning zou worden. Zijn gedrag was zeer, zeer negatief en de Queen vond het erg onaangenaam. Ze was het niet met hem eens. Het was een van de weinige keren dat hij niet zijn zin kreeg."

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in