De tuin is het levenswerk van de prins van Wales.

Kroonprins Charles en Camilla, hertogin van Cornwall, zijn door de coronabeperkingen in Engeland vrijgesteld van de gebruikelijke paaskerkgang met de Queen.

Het kan zijn dat ze het paasweekend doorbrengen in Birkhall, hun huis op het landgoed Balmoral, waar deze foto is gemaakt. Het zou passen in de nationale regel om zich zo min mogelijk te verplaatsen.

Article continues after the ad

Toch zou het ook niet verbazingwekkend zijn als ze verkassen naar Highgrove, het buitenhuis van prins Charles bij Tetbury in Gloucestershire, dat wat dichter bij Londen ligt en waarvan de prachtige tuin nu in bloei komt.

Highgrove is altijd de lievelingsplek van prins van Wales geweest. Hier kon hij zich als herenboer nuttig voelen. Hij ontmoette er Camilla toen zijn huwelijk met prinses Diana misliep. En hier liet hij in een van de kelders een hangplek / disco / bar inrichten voor prins William en prins Harry, waar ze als pubers vrienden konden ontvangen en ongezien konden feesten.

En rond Highgrove legde hij een tuin aan die bekend staat als een van de mooiste in Engeland: het groen is ingedeeld in een wilde tuin, een formele tuin en een ommuurde moestuin.

Toen de prins het 18de eeuwse huis in 1980 kocht...

...was het vooral omringd door gazon.

Charles vond dat saai. Dol als hij is op alles wat met de natuur te maken heeft, liet hij er een prachtige beleeftuin aanleggen. Hij is daarbij geholpen door landschapsarchitecten Miriam Rothschild en lady Salisbury, maar ere wie ere toekomt: het meeste bedacht hij zelf en voerde hij uit met hulp van het hoofd Royal Tuin, Debs Goodenough.

De tuin is volledig duurzaam (de planten krijgen thee in plaats van kunstmest)…

…en heel afwisselend: je loopt steeds een andere 'tuinkamer' met een nieuwe sfeer in.

De tuin zegt misschien wel meet over Charles' gevoel voor humor, zijn smaak en zijn excentrieke trekjes dan wat dan ook.

"Ze zeggen dat een tuin op veel manieren een weerspiegeling is van je ziel," aldus Charles.

De Carpet Garden lijkt een beetje op een Perzisch tapijt...

...met prachtige patronen...

De Kitchen Garden is de moestuin waar Charles graag tegen de tomaten praat, iets waar hij ooit om werd uitgelachen en nu bijval om krijgt: hij was zijn tijd ver vooruit. Het mos moet van hem op de fontein blijven zitten, want zo hebben de bijtjes beter houvast als ze eruit willen drinken.

De Thyme Walk biedt een geurige wandeling...

...langs kunstig gesnoeide (kruiden)struiken.

En de Stumpery is een verzameling stronken waar Charles een plekje voor wilde. Dat deel van de tuin ziet er een beetje spooky uit en leent zich volgens de prins goed voor overpeinzingen.

Opvallend is het aantal bustes van mensen die Charles bewondert, dit deel wordt ook wel gekscherend 'the wall of the worthy' genoemd.

Wat bijna niemand weet is dat Charles er niet alleen een paar honden houdt, maar ook katten heeft. Officieel als muizenjagers, maar hij mag er graag mee kroelen. 

De Oak Tower is een goed voorbeeld van hoe de prins staat voor de natuur zijn gang laten gaan. Links zoals de toren ooit was, rechts nu: planten en bomen mogen er gewoon doorheen groeien, zodat de toren opgaat in de natuur.

Het woonhuis dient als zijn weekendhuis.

Camilla is er veel, maar heeft vlakbij haar eigen huis aangehouden, waar ze elke week een paar dagen met haar kinderen en kleinkinderen doorbrengt. Kamergeleerde Charles houdt van rust om zich heen en zijn tuin leent zich niet zo voor een balletje trappen. Om die reden zijn de kleine Cambridge'jes er ook vrijwel nooit, die zien hun opa vooral in Londen. 

In het Arboretum staat The Sanctuary, een kleine folly waar zelfs Camilla niet komt en waarvan alleen de prins een sleutel heeft. Hij trekt zich erin terug om te mediteren of in alle rust wat te schrijven. Of ongezien een dutje te doen, niemand die het weet.

Highgrove Royal Gardens is nogmaals gesproken deels open voor het publiek op bepaalde dagen - jaarlijks trekt de tuin zo'n 30.000 betalende bezoekers -  maar vanwege de coronabeperkingen dit jaar dicht tot zeker eind juni.

Foto's © Highgrove Gardens / The Royal Family

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in