En ook bij de zuiderburen is er gedoe over.

Koning Filip (61) en Mathilde (48) duiken in de zomer altijd een paar keer op in eigen land, maar vertrekken uiteindelijk naar Frankrijk. Zo ook dit jaar.

Vaste stek is het Île d’Yeu, een eiland voor de kust van het Franse departement Vendée van amper 23 vierkant km waar ze al jaren komen.

Article continues after the ad

In het verleden huurden ze er telkens een huis, maar twee jaar geleden hebben ze er zelf een pand gekocht. Ze wandelen en fietsen er, doen er zelf boodschappen, zitten wel eens op een terras en de koning - hier in een oogverblindend overhemd - surft er graag en haalt er zelf de croissants voor het ontbijt bij de bakker.

Het nieuwe vakantiehuis moest echter wel worden verbouwd en daar was gedoe over. Hoewel de lokale wetgeving gebouwen van meer dan 30m2 in beboste gebieden verbiedt, werd voor koning Filip – hij vroeg de bouwvergunning aan als Philippe Legrand - een uitzondering gemaakt en mocht hij 10m² méér bouwen.

Het gaat om een bijgebouw voor zijn lijfwachten van 40m² groot, en vanwege het 'algemeen belang' kregen koning Filip en Mathilde toch hun zin.

Verder kunnen ze terecht in Château Royal de Ciergnon, een buitenverblijf met groot domein in de Ardennen. Het gaat om een kasteel op een rots boven de Lesse en vele duizenden hectare aan bossen en velden, destijds verzameld en gekocht door Leopold I en Leopold II. 

Het is een goede deal voor de koning: het domein is niet toegankelijk voor het publiek, maar de kosten voor onderhoud en veiligheid worden wel uit belastinggeld betaald. Ciergnon is typisch een plek waar alleen familie en heel goede vrienden mogen komen (de foto is van de doop van prinses Eleonore in 2008) en het is de buitenresidentie van de monarch. Ooit zal kroonprinses Elisabeth er dus over kunnen beschikken.

Foto's (c) Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in