En bourgondiërs zijn ze bepaald niet.  

In het boek De Jonge Royals van België staat ook een schat aan details over hun ouders. Zo blijken koning Filip en koningin Mathilde graag buiten de deur te eten en er overduidelijk date nights op na te houden.

Wat ontdekten we zoal over hun smaak? In Gent schoven ze, toen de kinderen nog een stuk jonger waren, aan in Restaurant Coeur d’Artichaut op de Korenlei. ‘Na een verkennend bezoek van de Staatsveiligheid hebben Zijne en Hare Majesteit gereserveerd via e-mail’, vertelt zaakvoerder Eric de Wagenaere in Het Laatste Nieuws.

Article continues after the ad

‘Ze kozen voor een tafeltje met uitzicht op de Graslei.’ Chef-kok Maarten Lanckzweirt herinnert zich nog het menu dat hij serveerde voor het koninklijk echtpaar en zijn kroost. ‘Koning Filip at garnaal met aardappelpuree hollandaise. Koningin Mathilde opteerde voor de risotto met bospaddenstoelen en truffels. Prinses Elisabeth at ibérico met bloedworst en voor de jongste kinderen was er een spaghetti bolognese en hamburgers.’

Na hun bezoek aan het Gentse restaurant stuurde het hof nog een mailtje met woorden van lof. ‘Ze hebben ons bedankt voor het lekkere eten en de gemoedelijke sfeer’, besluit De Wagenaere.

Sobere eters 

Voor Mathilde's 36ste verjaardag trakteerde haar man haar op een etentje in La Fin de Siècle, een Italiaanse zaak op de Louizalaan. Met gedimd licht, kandelaars, warm hout en knusse hoekjes vormt het restaurant het geschikte decor voor een romantisch etentje.

Je kunt er ook erg rijkelijk tafelen. Maar Filip en Mathilde, allebei netjes uitgedost, blinken uit in soberheid. Zo houden ze het bij één gerecht. ‘Zij koos voor een Italiaanse salade, tomaat-mozzarella met Italiaanse charcuterie. De prins heeft een vissalade gegeten.’
 
Mathilde is ook bij staatsdiners meer een nipper dan een drinker
 
De wijnkaart hoefde Michel Vlaemynck niet eens tevoorschijn te halen. ‘Ze hebben zich beperkt tot water, plat water. Achteraf heeft de prinses wel nog een cappuccino gedronken, en de prins een thee.’ Om het toch nog wat feestelijk te maken maakte Michel De Vlaemynck een speciaal dessertje klaar, met een stukje verjaardagstaart.

Hoe doe je twee uur over een salade?

Het toen nog prinsenpaar nam wel de tijd om de sobere maaltijd naar binnen te werken. ‘Uiteindelijk zijn ze toch bijna twee uur in ons restaurant gebleven. Het zag er een heel gezellig onderonsje uit’, vervolgt de patron van het restaurant.

De factuur van het etentje hoefde niet naar Laken opgestuurd worden. ‘Filip betaalde zelf, cash. Hij heeft zelfs een fooi gegeven. Hoeveel? Dat is tussen de prins en mij.’

Date night!

Filip en Mathilde gaan regelmatig zonder de kinderen uit eten. Zo werden ze al eens op een zondagavond gespot in Danieli Il Divino, gelegen aan de Beukenlaan te Antwerpen.

De tafel wordt doorgaans gereserveerd door iemand uit de entourage van de prins. Niet alleen als Filip op reis gaat gebruikt hij de schuilnaam Philippe Legrand of Le Grand, ook bij het reserveren in een restaurant wordt die naam gebruikt.

Bintjesliefhebber

De prins houdt ook van het restaurant Bleu de Toi. Bij Bleu de Toi staat een eenvoudige aardappel, het bintje, centraal.

In twintig verschillende vormen en bereidingen wordt de knol op het bord getoverd. Filip noemde dit restaurant zelfs ooit zijn lievelingsrestaurant.

Uiensoep

Iets verder, op het Vossenplein, kan je in La Clef d’Or terecht voor een kop verse ajuinsoep of een authentieke geuze (de lievelingsdrank van Albert I).

Op de koperen plaatjes die aangebracht werden op de tafeltjes staat dat Filip en Mathilde er ‘een typische Marollenlunch’ nuttigden, wat dat ook moge zijn. Gezien het feit dat de Marollen een volkswijk is, zal er geen kaviaar aan te pas komen. Misschien gewoon lekker mosselen met frites? 

Onderweg

En tenslotte: Verbier is het luxueuze skioord waar de koninklijke familie al jaren op wintersport gaat. Ze logeren er steevast in het luxueuze chalet van Guy Ullens.

Op de terugweg eten ze in een ‘gewoon wegrestaurant’ in Zwitserland. Dus: niet vliegen én langs het buffet schuiven? Dan ben je echt lekker gewoon gebleven.

De jonge royals van België is geschreven door Thierry Debels en kost € 20

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in