Een bruiloft, een comeback, een zwangerschap en een outcast – niemand zal beweren dat het Huis van York een kalm jaar achter de rug heeft.

Laten we beginnen met prinses Beatrice, die na een wat moeizaam amoureus parcours de liefde vond bij Edoardo Mapelli Mozzi. En helemaal niet zo rouwig leek dat de geplande Royal Wedding, in eerst St George's Chapel en later St. James's Chapel, niet doorging door de coronabeperkingen.

Article continues after the ad

De tortels trouwden uiteindelijk in een kerkje op het terrein van de Royal Lodge bij Windsor, niet in het bijzijn van 800 mensen en tv-camera's, maar met alleen intimi. Haar grootouders waren erbij...

...en Beatrice oogstte alom lof met haar duurzame en liefdevolle keuze in bruidsjurk: een iets vermaakte vintage avondjapon van haar oma, de Queen.

Beatrice's zus prinses Eugenie had ook een goed jaar: ondanks de coronacrisis behield ze haar baan bij een vooraanstaande kunsthandel en haar man Jack Brooksbank en zij verwachten in het voorjaar hun eerste kind. Het zal 11de in de lijn van troonsopvolging worden, maar geen titel krijgen.

Sarah, hertogin van York, ontpopte zich als online kindervriendin die verhaaltjes voorlas (en met veel enthousiasme uitbeeldde). Ze is misschien niet de waardigste royal...

... maar er is toch iets te zeggen voor de manier waarop ze zichzelf niet al te serieus neemt en iets positiefs in de wereld probeert te zetten met al haar gestes voor de zorg. Alles gewikt en gewogen heeft ze dit jaar als gescheiden lid van de familie de Windsors aanzienlijk meer en beter in beeld gebracht dan prins Harry en Meghan.

Toch was het niet allemaal goed nieuws, want het hoofd van het Huis van York is persona non grata geworden. Had prins Andrew (rechts) meteen vlot meegewerkt aan de FBI-onderzoeken naar de handel en wandel van zijn vriend Jeffrey Epstein, een veroordeeld pedofiel die vorig jaar in zijn cel zelfmoord pleegde, dan had hij nog een schijn van kans gehad.

Andrew trok zich echter terug, zweeg in alle talen en kneep vermoedelijk in zijn handjes (handen aan het stuur is blijkbaar te veel in zijn verbolgenheid over de mondkapjesplicht) dat alles stil kwam te liggen door covid-19. Zijn openbare leven is voorbij, de Pizza Hut die zijn ongeloofwaardige alibi vormde is gesloten. En prins Andrew heeft afgedaan, met alleen nog een rol achter de schermen, als opa van de nieuwe Brooksbank-telg. Voor een rolmodel moet de kleine Yorkie maar naar een ander kijken.   

Foto's (c) Brunopress, The Royal Family

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in