Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Het leven van Zweedse koning Carl Gustaf wordt verfilmd

En er is stof voor zeker 10 dramatische afleveringen. Het leven van koning Carl Gustaf van Zweden en zijn familie wordt vertaald naar een dramaserie. Omroep TV4 is met streamingdienst C More bezig met een nog titelloze dramaserie in de stijl van de Netflix-hit The Crown. Carl Gustaf (74) is konin...

Het leven van Zweedse koning Carl Gustaf wordt verfilmd

En er is stof voor zeker 10 dramatische afleveringen.

Het leven van koning Carl Gustaf van Zweden en zijn familie wordt vertaald naar een dramaserie. Omroep TV4 is met streamingdienst C More bezig met een nog titelloze dramaserie in de stijl van de Netflix-hit The Crown.

Carl Gustaf (74) is koning sinds 1973 en heeft meer dan genoeg meegemaakt om een boeiende serie van te maken. Een kleine inventarisatie van zijn leven.

Het vaderdrama

Zijn vader stierf in een vliegtuigongeluk toen Carl Gustaf nog maar negen maanden was. Hij werd dus troonopvolger na zijn opa, de toenmalige kroonprins Gustaf Adolf. Toen overopa koning Gustaf V in 1950 overleed, ging de troon naar Gustaf Adolf en werd Carl Gustaf op zijn vierde kroonprins.

Hier zit hij in 1947 op schoot bij zijn overgrootvader Gustaf V bij zomerresidentie Solliden. Van links naar rechts prinses Birgitta, prinses Margaretha, prinses Christina, hertogin Sybille en prinses Desiree.

Dyslexie

Hij groeide op met vier zelfverzekerde zussen en kreeg pas op zijn zevende te horen hoe zijn vader was overleden. Carl Gustaf was geen heel onbevangen, vrolijk kind.

Hij voelde de druk van het troonopvolger zijn, hij worstelde met dyslexie (een aandoening die toen nog niet zo bekend was) en hij was intens verlegen en daarom erg ongemakkelijk onder alle aandacht. Carl Gustaf is bovendien een heerlijke nerd, die landbouwmachines stiekem veel interessanter vindt dan audiënties. Zijn andere zwak: snelle auto's

Tronen en toestanden

Carl Gustaf werd in 1973 gekroond en zag door een wetswijzing binnen een jaar al zijn macht opdrogen, met de komst van een constitutionele monarchie.

Ongetrouwde koning

In 1973 werd Carl Gustaf koning, na de dood van zijn grootvader. Hij was toen nog maar 27 jaar en ongetrouwd...

... hoewel hij een jaar eerder al wel Duits-Braziliaanse Silvia Sommerlath had leren kennen.

De gouden jaren

Ondanks weerstand tegen het feit dat hij zijn hart had verloren aan een burgermeisje (en nog niet eens een Zweedse…) koos hij voor Silvia, die op hun bruiloft in 1976 niet alleen zijn vrouw werd, maar ook meteen koningin van Zweden.

Voor de koning braken toen gelukkige jaren aan: hij groeide in zijn rol, hij bloeide op van de liefde en hij kon door hun drie kinderen alsnog een beetje meemaken wat hij zelf aan vaderdingen had moeten missen. Geen van zijn eigen kinderen, hier in 1984, zijn piepjong naar kostschool gestuurd zoals hijzelf; Silvia en hij hebben een hecht gezin opgebouwd.

Opvolger geregeld

Er moest wel een nieuwe wet aan te pas komen om oudste dochter Victoria de troonopvolger te maken; haar jongere broer Carl Philip is het als baby zeven maanden geweest, voor dat recht was getrokken. Zweden zal ooit een koningin Victoria hebben, gevolgd door een koningin Estelle.

De royal midlifecrisis

Helaas was het niet allemaal rozengeur en maneschijn ten paleize. In 2010 kwam door boek 'Carl XVI Gustaf: Den motvillige monarken' (koning met tegenzin) een fiks schandaal naar buiten.

In het boek wordt beschreven hoe ZM 'genoot van getortel in ranzige nachtclubs van duistere onderwereldfiguren.' Daar bleef het niet bij, hij was ook nog betrokken bij 'wilde, van alcohol doordrenkte orgieën en naakte jacuzzifeestjes met modellen.' Dat had niemand gezocht achter de wat streng ogende brillendrager.

Van kwaad tot erger

Carl Gustaf ontkende niets, maar was wel zo dom om er een soort van persconferentie over te geven. In een bos. Na een elandenjacht. In een waxcoat. In zeer verhullende termen.

"Ik heb met mijn gezin en de koningin gesproken en we kiezen ervoor om de bladzijde om te slaan en vooruit te kijken, want - zoals ik het zie - hebben deze dingen lang geleden plaats gevonden," aldus de koning. Zijn uitspattingen afdoen als 'jeugdzonde' van een man van middelbare leeftijd maakte de publieke belangstelling alleen maar groter voor zijn bezoeken aan 'strip clubs, illegale clubs, met escortdames die naakt zijn onder hun bontjas'.

Friends in low places

Prompt rolden er meer scharrige zaken uit de kast. In 1998 bezocht Carl Gustaf met zijn bodyguards de notoire Gold Club in het Amerikaanse Atlanta. Dit was een hotspot voor onderwereldfiguren, geldsmijters, sporters en celebs, die later door de FBI werd gesloten (de eigenaar verdween voor drie jaar achter de tralies).

En twee jaar voor het boek uitkwam werd Zijne Majesteit nog gespot in stripclubs in Slowakije. Gevraagd naar zijn hobby's in een tv interview bleef hij cryptisch: "Het hangt er vanaf wat je verstaat onder seks en stripclubs. Het is nogal een brede definitie." Een en ander schuurde nogal met zijn royal taken. 

Was het toen klaar? Nee, er rolden ook nog een paar koninklijke minnaressen uit de kast, onder wie Camilla Henemark, een Zweeds-Nigeriaans zingend model dat eind jaren negentig een affaire van een jaar met de koning had gehad. 'De koning was zo verliefd als een tiener,' zo valt in het boek te lezen. 'De koningin wist ervan, maar stond machteloos.'

'Het was aanhoudend feest met veel geld en champagne'

Dat gold uiteindelijk ook voor Camilla, bekend van de Army of Lovers hits 'Obsession' en 'Crucified', op wie de relatie een enorme wissel trok. "Het was aanhoudend feest met veel geld en champagne," zei ze. "Maar aan het einde werd ik afstandelijk en dronk ik aanhoudend. Ik zakte dieper en dieper weg in een depressie en haatte de wereld." Van haar lover had ze toen niets meer te verwachten.

Vorst en vaderland

Wonder boven wonder kwam de koning dit allemaal te boven. Koningin Silvia bleef chic (en bleef bij hem), zijn kinderen bleven om hem heen staan...

...en zo werd Carl Gustaf vanzelf, op zijn wat introverte, knorrige manier, weer populairder.

Geholpen door het feit dat hij vader drie sprookjesbruiloften kon afhameren en als grootvader zeer geliefd is bij zijn zeven kleinkinderen. Next stop: een mogelijke abdicatie. Als wij Netflix waren, zouden we bliksemsnel een bod doen.

Foto's (c) Kungahuset, Brunopress, ANP, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in