De Mail on Sunday had haar brief niet mogen publiceren.

Een goede dag voor Team Sussex! De hertogin van Sussex heeft het hoger beroep tegen Associated Newspapers (ANL), de uitgever van tabloids 'MailOnline' en 'The Mail on Sunday', gewonnen.

De rechter stelde haar in het gelijk ,wat betekent dat de kranten inderdaad haar privacy hebben geschonden toen ze delen uit een brief aan haar vader publiceerden. Meghan hoeft door de uitspraak ook niet langer in een hoorzitting te verschijnen.

Statement van La Sussex

Meghan noemt het "een overwinning voor iedereen die ooit bang is geweest om op te komen voor wat juist is." In een statement zegt de hertogin van Sussex ook dat ze vindt dat de kranten de rechtszaak behandelden als "een spel zonder regels" en dat het nu tijd is om hun werkwijze een halt toe te roepen.

Article continues after the ad

"Hoewel deze overwinning een precedent is, is het belangrijk dat we nu collectief dapper genoeg zijn om de tabloid-industrie, die mensen ertoe aanzet om wreed te zijn en bovendien profiteert van de leugens en de pijn die ze creëert, opnieuw vorm te geven," laat ze weten.

"Ik heb deze rechtszaak vanaf de eerste dag behandeld als een belangrijke maatstaf voor wat goed en kwaad is. De beklaagde heeft het behandeld als een spel zonder regels."

"Hoe langer ze het uitsmeerden, hoe meer feiten ze konden verdraaien om zo het publiek te manipuleren (zelfs tijdens het hoger beroep zelf), waardoor een normale gang van zaken in deze zaak buitengewoon ingewikkeld werd en weer leidde tot meer krantenkoppen om kranten mee te verkopen - een model dat chaos boven waarheid stelt en beloont."

Ook schrijft de hertogin dat ze in de drie jaar dat de zaak heeft gelopen altijd geduldig is geweest, ondanks "bedrog, intimidatie en berekenende aanvallen". Ze hoop daarnaast dat iedereen zijn verantwoording zal nemen: "Het lijkt allemaal ver verwijderd van jouw eigen leven, maar dat is het niet. Morgen zou jij het kunnen zijn."

Handgeschreven brief

De zaak draaide om de publicatie van een handgeschreven brief van Meghan aan haar vader Thomas Markle in de Mail on Sunday. De rechter bepaalde eerder dat de krant op de voorpagina een verklaring moest plaatsen met verontschuldigingen aan de hertogin van Sussex. Volgens de rechter heeft de krant met de publicatie van de brief in 2018 haar privacy geschonden.

ANL ging in hoger beroep. Volgens de uitgever had de hertogin haar recht op privacy verspeeld door haar staf en vrienden gesprekken te laten voeren met de schrijvers van de biografie Finding Freedom. Dat ontkenden Meghan en Harry altijd, maar Meghan liet later in een schriftelijke verklaring weten dat ze toch had meegewerkt aan het boek. Volgens de hertogin was ze dat "vergeten". De uitgever overweegt nu naar de Hoge Raad te stappen.

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in