Kate en William zijn begonnen aan beladen Royal Tour
Kate en William zijn begonnen aan beladen Royal Tour

Team Cambridge is aangekomen in Pakistan.

De hertog en hertogin van Cambridge zijn in Pakistan gearriveerd voor een officieel bezoek.

Article continues after the ad

Ze arriveerden met een vliegtuig van de Royal Airforce  op het militaire vliegveld Nur Khan in Rawalpindi.

 

De veiligheidsmaatregelen voor deze tour zijn zeer streng – het is nogal onrustig in Pakistan - vandaar de keuze voor deze landingsplek. Hertogin Kate toonde een sterk staaltje Diplomatic Dressing met haar keuze voor een ombré shalwar kameez (een broek met daarover een lange tuniek), de plaatselijke nationale dracht. Het betrof couture van Catherine Walker.

Erbij een clutch van Zeen en oorhangers van hetzelfde label (ze kosten maar 11 euro!).

Prins William en hertogin Kate en zullen de komende dagen onder andere Islamabad en Lahore bezoeken, maar ook het bergachtige noorden en de grensregio in het westen. Ze gaan dus kilometers maken. Het exacte schema wordt om veiligheidsredenen geheim gehouden en steeds pas op het laatste moment bekend gemaakt.

Het is de meest complexe tour die ze tot nu toe hebben afgelegd, met meer security dan ooit. Pakistan hoopt met het bezoek het beeld bij te stellen dat het 'een paradijs voor terroristen' is. Hoewel William en Catherine de historische relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en Pakistan zullen erkennen, ligt de nadruk van het bezoek toch op het 'moderne, aspirerende Pakistan', aldus een persverklaring. Deze beroemde moskee in Lahore staat vermoedelijk op het tourschema.

Hoe zit het nu precies met al die gevoeligheden? 'In de negentiende eeuw heerste Groot-Brittanië over een groot deel van Azië,' zo meldt IsGeschiedenis. 'De in 1600 opgerichte East India Company was oppermachtig in grote delen van het continent, waaronder het huidige India en Pakistan. Rijst, ivoor en thee waren de belangrijkste handelsproducten van de Britten. In 1947 werd de voormalige kolonie India zelfstandig en  werd opgesplitst in twee landen: Pakistan, waar overwegend veel moslims woonden, en in het grotere hindoeïstische India.

Door de massale volksverhuizingen die door de deling ontstonden, escaleerden de gevechten tussen moslims en hindoes en braken er ware heksenjachten uit op minderheden. Hierbij viel ongeveer één miljoen doden. Engeland zit deels nog altijd diep verankerd in de cultuur van Pakistan en anderzijds wordt er zeer kritisch naar het verleden gekeken, vandaag dat het bezoek van William een Kate een hoogstandje in diplomatie moet worden. Dit monument in Lahore zal vrijwel zeker op de agenda staan. 

De Queen ging hen voor: zij bezocht Pakistan in 1961…

… en in 1997. Toen bewonderde ze er onder andere een prachtig beschilderde truck, met portretten van haar en prins Philip…

…en kregen ze een schattige kopie mee naar huis als souvenir.

Kensington Palace haakte al even in op de mooie busjes die er rondrijden.

Prinses Diana bezocht het land in haar eentje, in 1996.

Kroonprins Charles en hertogin Camilla waren de laatste Britse royals die er over de vloer waren, zij bezochten Pakistan in 2006, hier verlaten ze de Badshahi Moskee in Lahore.

Voor Camilla was het een van de eerste Royal Tours in een zeer warm land, zij omarmde er ook de shalwar kameez die inmiddels tot haar vaste garderobe behoort bij bezoeken aan gebieden met zeer hoge temperaturen. 

Foto's (c) ANP, Kensington Palace 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in