De hertogin van Cambridge is openhartig in podcast.

Catherine 'Kate', de hertogin van Cambridge, heeft meegewerkt aan de Happy Mum Happy Baby podcast van Giovanna Fletcher. De moeder van George, Charlotte en Louis was opvallend openhartig over haar eigen jeugd, haar ervaringen met het moederschap en haar inzet voor de ontwikkeling van jonge kinderen.

De hertogin is uiterst eerlijk over haar drie zwangerschappen, toen ze werd getroffen door ernstige zwangerschapsmisselijkheid, hyperemesis gravidarum. "Ik was niet de gelukkigste zwangere ooit," zegt ze. "Veel mensen hebben het nog veel erger, maar het was beslist een uitdaging. Niet alleen voor mij, maar ook voor je dierbaren. William voelde zich machteloos, het is voor iedereen naar om je te zien lijden zonder er echt iets aan te kunnen doen."

Article continues after the ad

Om iets aan de angst voor de bevalling te doen na zulke nare zwangerschappen, volgde ze een cursus hypnobirthing, een combinatie van ademhalingstechnieken, meditatie en mindfulness die kunnen helpen bij de pijn van de bevalling. "Het was niet zo dat William lieve woordjes over me heen stond te chanten, dat was niet zo. Ik heb het hem niet eens gevraagd, het was iets wat ik voor mezelf wilde doen." Het hielp haar om te gaan met de momenten waarop ze zich ellendig voelde en ook bij de bevalling: "Het gevoel een zekere controle te hebben, dat was enorm krachtig."

Kate sprak ook over 'mummy guilt', het gevoel dat je als moeder hoe dan ook tekort schiet. "Ik worstel daarmee en wie dat niet doet als moeder liegt," zegt ze. "Zelfs vanmorgen nog, voor ik hier naartoe reed, zeiden George en Charlotte nog: maar mama, hoe kun je ons nu níet naar school brengen?'" In Huize Cambridge is een nanny, maar Kate is een 'hands on mum' (een moeder die veel zelf doet), die vrijwel altijd zelf kookt en met William zoveel mogelijk zelf voor hun kinderen zorgt

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Kensington Palace (@kensingtonroyal) op

Kate, in een truitje van Sezane, prijst onder meer haar "geweldige grootmoeder" en haar liefde voor het buitenleven. "Relaties zijn belangrijk voor de ontwikkeling. Ik had een geweldige grootmoeder die veel tijd met ons doorbracht. Spelletjes spelen, tuinieren, knutselen: ik probeer mijn kinderen dezelfde ervaringen te geven in hun opvoeding."

Kate beschrijft hoe haar eigen ervaringen als moeder haar ideeën hebben beïnvloed: "Ik denk dat er een paar dingen zijn die me echt zijn opgevallen. Één daarvan is de kwaliteit van relaties. Die momenten die je doorbrengt met de mensen om je heen. Dat herinner ik me nog uit mijn jeugd. En er is ook de omgeving waar je tijd doorbrengt: een gelukkige thuis, een veilige omgeving. Als kinderen brachten we veel tijd buiten door en daar ben ik echt gepassioneerd over. Ik vind het geweldig voor het fysieke en mentale welzijn en het leggen van de basis voor je ontwikkeling. Het is zo’n fantastische omgeving om tijd door te brengen, die kwaliteitsrelaties op te bouwen, zonder de afleidingen van ‘Ik moet koken’ en ‘Ik moet dit doen’. En eigenlijk is het zo simpel." 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

🎧 SOUND ON — listen to a clip of The Duchess of Cambridge talking with @MrsGiFletcher about her own childhood experiences and the importance of the early years. Their full conversation will be released as a special episode of Giovanna’s ‘Happy Mum, Happy Baby’ podcast – a series of frank and warm conversations with mums and dads covering all aspects of parenthood, from tackling loneliness, to being a single parent. On this Early Years episode, The Duchess discusses her '5 Big Questions on the Under Fives' – a quick, online survey which aims to spark a national conversation on the early years that will ultimately help bring about positive, lasting change for generations to come. Visit the link in our bio 🗣️ to have your say on the biggest ever national conversation on the early years #5BigQuestions

Een bericht gedeeld door Kensington Palace (@kensingtonroyal) op

De vrouw van prins William spreekt daarnaast over haar onderzoek "5 Big Questions on the Under Fives", dat zich richt op de ontwikkeling van kinderen jonger dan vijf jaar. "Met het onderzoek wil ik een gesprek over het belang van de vroege kindertijd op gang helpen", zo zegt ze tegen presentator Fletcher. In het kader van haar onderzoek bezocht zij eerder locaties in onder andere Noord-Ierland en Wales, om daar te spreken met kinderen, ouders en grootouders. Haar kennis over het onderwerp is formidabel, ze is er al ruim een jaar achter de schermen mee bezig en ze ziet het als 'een levenswerk' om de jonge generatie van nu een betere start te geven.

Vooruit: nog één lief detail bij een foto die Kate van haar dochter maakte en vrijgaf na de podcast: "Ik heb een foto van Charlotte die aan een blauwklokje ruikt en voor mij zijn het echt dit soort momenten die zoveel voor me betekenen als ouder en ik probeer in elke dag zulke momenten te stoppen, hoe klein ook."

Foto's © Brunopress, ANP, Getty Images, The Royal Family, Kensington Palace

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in