Queen-in-waiting toont zelfvertrouwen en compassie. 

Happy Birthday voor Catherine, de hertogin van Cambridge. Ze viert het in zeer besloten kring in Anmer Hall, het buitenhuis van het gezin in Norfolk.

Daar brachten William en zij de kerstdagen door en zitten ze ook de huidige lockdown uit. Kate kan terugkijken op een jaar waarin ze zich bewezen heeft als fulltime royal.

Article continues after the ad

De Sussexit – die in de familie voor grote onrust zorgde - benaderde ze met een 'Keep Calm & Carry On' mentaliteit, hoewel ze er een geliefde zwager mee verloor en haar werkdruk erdoor verzwaarde. Voor de lockdown draaide ze in stilte en soms zelfs anoniem mee bij organisaties waar ze zich als beschermvrouw aan heeft verbonden, om een beter beeld te krijgen van hun werk.

Kate schikte zich verder makkelijk in schermbellen, organiseerde met Keep Still de fotowedstrijd van het jaar, zette met haar 5 Big Questions haar Early Years (over het belang van hulp aan heel jonge kinderen en hun ouders) op de kaart en laat met dat soort passieprojecten zien dat ze haar werk breder ziet dan alleen William steunen in zijn taken. Verder pakte ze iedereen in met haar humor en ontboezemingen dat thuisonderwijs ook niet háár ding was.

Toch oogde ze ook ontspannen, gelukkig en zelfverzekerd. Veel tijd doorbrengen op Anmer Hall doet haar goed: ze kan er relatief onopgemerkt op uit met de kinderen en haar liefde voor het buitenleven botvieren. "Soms, als het regent dat het giet en het ijskoud is en ik de kinderen naar buiten sleep, zouden ze waarschijnlijk liever binnen blijven," zegt ze over buitenspelen. "Maar ik vind dat zo belangrijk."

Wat vooral opviel was dat de hertogin, van zichzelf vrij verlegen, volkomen vrede lijkt te hebben gesloten met haar positie als Queen-in-waiting en – wanneer het gepast was – gewoon haar center stage momentje pakte.

Ze krijgt dat vertrouwen ook van kroonprins Charles en de Queen. William en zij zijn degenen die de volgende twee generaties vormen en de monarchie moeten veiligstellen. Koningin Elizabeth, zelf het schoolvoorbeeld van plichtsgetrouwheid, is erg gecharmeerd van hoe Kate in het leven staat en haar gezin de hoofdrol laat spelen (iets wat de Queen zelf niet altijd deed) en tegelijk toch ook de monarchie dient. Dat vertrouwen is een mooi cadeau, op weg naar haar veertigste verjaardag.

Felicitaties van de fam? Die waren er ook! 

Foto's (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in