Ze keren definitief niet terug in het Koninklijk Huis.

Het was eigenlijk al duidelijk sinds een jaar geleden de proefperiode van de Sussex'jes inging: Harry en Meghan zouden niet meer terugkeren als leden van het Britse Koninklijk Huis.

Het is het stel gelukt om in dat jaar financieel onafhankelijk te worden, zodat ze vanuit Californië verder hun plannen voor de toekomst kunnen uitwerken. Het is dus geen verrassing dat ze bekend hebben gemaakt niet terug te zullen keren als werkende royals. 

Article continues after the ad

Het heeft met name voor prins Harry consequenties. Na overleg met haar kleinzoon heeft de Queen bevestigd dat het niet mogelijk is om niet werken voor de Royal Family en toch beschermheer- en vrouwschappen te blijven behouden, "Het is onmogelijk om aan de verantwoordelijkheden en verplichtingen te voldoen die horen bij een leven in dienst van het publiek," zo luidt het statement van Buckingham Palace.

"Hun taken zullen worden herverdeeld over andere leden van The Royal Family. Hoewel we allemaal hun besluit betreuren blijven de hertog en hertogin geliefde leden van de Koninklijke Familie."

Dit betekent dat Harry en Meghan al hun royal patronages moeten teruggeven en dat Harry niet langer de uniformen en de ere-insignes mag dragen die daarbij hoorden. Het is een logisch besluit, gezien het feit dat het stel voor Amerika heeft gekozen. Meghan - geschat wordt dat ze vijf maanden zwanger is van hun tweede kind - heeft bijvoorbeeld slechts één keer haar gezicht laten zien bij haar belangrijkste theaterpatronage dat de Queen haar speciaal had gegund. Aandacht genereren en fondsen werven zijn geen dingen die altijd per Zoom af te handelen zijn.

Het stel reageerde zoals gewoonlijk een beetje teleurgesteld en geprikkeld op het statement van het paleis.  

Gezien het feit dat het stel duidelijk een eigen weg is ingeslagen, zou het misschien helderder zijn als ze ook hun woordvoering voortaan niet meer via Buckingham Palace zouden laten lopen, om verwarring over hun positie te voorkomen en hun felbegeerde én gewonnen onafhankelijkheid te onderstrepen.

Foto's (c) Getty Images

Doe je mee aan de grote Nouveau Enquête? Kost je maar 5 minuutjes en we verloten fijne beautypakketten als bedankje!