'Wat is er met me gebeurd?' vraagt HKH zich af.

Waar wij nog niet mogen weten hoe koningin Máxima aan het breukje in haar hand is gekomen, durven royals elders zich aanzienlijk kwetsbaarder op te stellen.

Mette-Marit is open over de gevolgen van haar longziekte. Hertogin Kate deelt vaak dat ze het moederschap ondanks alle hulp best zwaar vindt. En prins Harry maakte stress en mentale gezondheid bespreekbaar.

Article continues after the ad

In dit rijtje royal baanbrekers – want een paar jaar terug gold nog 'never complain, never explain' in koninklijke kringen – sluit nu ook Sophie, de gravin van Wessex (56) aan.

In een videogesprek met Wellbeing of Women laat Sophie, getrouwd met prins Edward, de jongste zoon van de Queen, weten dat de overgang ook op haar een behoorlijke impact heeft gehad. Het trok vooral een stevige wissel op haar geheugen.

"Plotseling kun je je niet meer herinneren waar je in hemelsnaam over aan het praten was", zegt Sophie. "Als je dan ook nog bij een afspraak bent en je gewoon geen woorden meer hebt. Dan sta je daar en denk je: 'Wacht eens, ik dacht dat ik best een intelligent persoon was? Wat is er met me gebeurd?' Het is alsof iemand je hersenen heeft verwijderd en ze een tijdje later pas weer terugplaatst."

De gravin van Wessex ziet echter ook goede kanten aan de menopauze. "We zouden eigenlijk moeten vieren dat we niet meer ongesteld worden," zegt ze. "Het zou een bevrijding moeten zijn. Maar het voelt als het einde van iets. Het wordt altijd als iets heel negatiefs omschreven."

"En ja, dan moeten we ook toegeven dat we een jaartje ouder worden, we zijn de jongste niet meer," vervolgt ze. "We zijn niet meer 'productief' (vruchtbaar), om het zo maar te noemen. We zijn voorbij die fase, en dat is toch wel een bijzonder moment."

Volgens Sophie, hier met haar dochter lady Louise, zou er beter onderwijs moeten worden gegeven over de menopauze "Hoeveel wordt jonge meisjes nu eigenlijk verteld aan het begin?" vraagt ze zich af. "We krijgen te horen dat we ongesteld kunnen worden, maar horen we ook dat het op een gegeven moment ophoudt? We willen die gesprekken niet voeren wanneer we jong zijn en kinderen krijgen en dan plotseling denk je: 'Mijn hemel, wat gebeurt er?'" 

Foto's (c) Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in