Rainier en Grace, 1955
Rainier en Grace, 1955

Prins Albert heeft zelfs de jurk teruggevonden die zijn moeder destijds droeg.

Te zien tot en met 15 oktober in het Prinselijke Paleis in Monaco: 'Histoire d'une rencontre', over de eerste ontmoeting tussen prins Rainier III van Monaco en filmster Grace Kelly, op 6 mei 1955.

Article continues after the ad

De Grimaldi's zijn diep in de archieven gedoken en hebben zelfs de jurk teruggevonden die Grace op die dag droeg. 

Zonder het Filmfestival van Cannes zouden ze elkaar nooit hebben leren kennen. Rainier was destijds druk bezig Monaco op te stoten in de vaart der volkeren en was op zoek naar een glamoureuze Amerikaanse vrouw, die hem daarbij zou kunnen helpen. Scheepsmagnaat Aristotle Onassis stelde Marilyn Monroe voor, maar die vond Rainier onvoldoende cachet hebben.

Grace was dat jaar in Cannes voor de promotie van To Catch A Thief (hier haar dochter prinses Stéphanie naast een foto die is gemaakt tijdens de opnamen van die film). Haar klassieke schoonheid en waardige houding vielen Rainier meteen op. Pierre Galante, destijds directeur van het blad Paris Match en een kennis van Rainer, was destijds getrouwd met Grace's collega Olivia de Havilland.

Olivia en Pierre bedisselden dat Grace en Rainier elkaar moesten ontmoeten. Olivia deed de voorzet bij Grace, Pierre regelde het met Rainier en haalde Kelly over om een fotomomentje met de prins te houden. Het zou beide partijen veel publiciteit opleveren en Rainier de kans bieden om haar even  in levenden lijve te zien. De prins stemde in met een ontmoeting in het paleis: hij speelde graag een thuiswedstrijd.

Op de dag zelf zat het Grace tegen: ze had haar haar gewassen, maar door een staking was er een stroomstoring in Cannes, waar ze in het Carlton Hotel logeerde. Zonder elektriciteit kon ze haar haar föhnen noch haar jurk strijken. Dus maakte ze zich op bij daglicht, trok haar haar naar achteren met een brede haarband, stak er wat bloemen in en trok haar enige niet gekreukelde jurk aan. Dat was deze, ze vond hem eigenlijk wat te somber voor een paleisbezoekje in de lente. 

De ontmoeting verliep niet soepel: op de heenrit werd Grace vertraagd door een ongelukje van andere auto's en toen ze eindelijk arriveerde was Rainier er niet. Ze bezichtigde met haar entourage het paleis met de 225 kamers grotendeels zonder zijn aanwezigheid. Hij sloot zich pas op het laatste moment aan en kon haar toen nog de dierentuin laten zien voor ze terug moest voor afspraken in Cannes. Op de rit naar huis concludeerde ze dat Rainier 'een heel charmante man was.'

De tentoonstelling laat zien hoe Rainier Grace rondleidde in de paleistuin...

... toont de verslaggeving rond het bezoek...

...en persoonlijke spullen van Grace...

...zoals haar camera's uit die tijd. 

De eerste date leidde tot een correspondentie en een stormachtige romance.

Nog geen jaar nadat hij probeerde indruk op haar te maken met zijn tijger (ze vond nogal rieken in zijn ZOO)...

...trouwden ze en werd ze prinses Gracia.  

Foto's © Palais Princier, Hollandse Hoogte, ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in