Het klinkt als een film en Disney zit er al bovenop!

Als baby werd Sarah Culberson geadopteerd door Jim en Judy Culberson, een Amerikaans echtpaar in West Virginia. Jim werkte als professor aan de universiteit, Judy probeerde Sarah zoveel mogelijk diversiteit mee te geven "maar de universiteit was daarin verder dan de stad die erbij hoorde."

Sarah had een fijne jeugd bij hen, maar was op haar 21ste zo nieuwsgierig naar haar biologische ouders, dat ze naar hen op zoek ging. "Ik was vooral nieuwsgierig naar hoe het was geweest voor een zwarte man om met een witte vrouw te leven in de jaren zeventig," zegt Sarah. "Er waren niet veel mensen van kleur waarmee ik mezelf kon vergelijken."

Article continues after the ad

Haar moeder bleek tien jaar eerder al te zijn overleden aan kanker, maar met behulp van een privédetective spoorde ze een biologische tante op die in Maryland woonde. "Ik was eerder afgewezen voor een familielid van mijn moeder: "Dat brak mijn hart en maakte het nog enger om verder te zoeken."

Bij haar andere tante kreeg ze te horen dat ze een prinses van de Mende-stam in Sierra Leone was, waar haar biologische vader Joseph Konia Kposowa stamhoofd van een gemeenschap is. "Mijn oom vertelde me dat ik tot de royal family daar behoorde en dat ik ooit zelf aan het hoofd van de gemeenschap zou kunnen staan."

Ze was 28 toen ze Joseph voor het eerst ontmoette in Sierra Leone. "Hij vroeg me om hem te vergeven en zei dat hij naar me had gezocht, maar dat hij geen idee had hoe hij me moest vinden na de adoptie."

De ontdekking 'gaf me een dieper besef van mijn identiteit als iemand die leeft in twee verschillende werelden en culturen," zegt Sarah. "Mijn achtergrond in Sierra Leone leren kennen, mijn familie, gemeenschap en land, is heel belangrijk geweest om te begrijpen wie ik ben."

Ze schreef er het boek 'A Princess Found' over, wat nu verfilmd wordt door Disney. "Wat ik hoop dat kinderen – en dan vooral zwarte kinderen – ervan meekrijgen is dat hun geschiedenis niet begint met slavernij," zegt Sarah. "We weten niet veel van waar we vandaan komen. Ik heb nu die directe connectie, maar veel mensen hebben die niet. De film kan een geweldige manier zijn om te leren over cultuur, adoptie en de power en impact van vergeving. Het is vooral het verhaal over je angsten onder ogen zien."

Sarah zegt dat haar speurtocht haar adoptie en biologische familie bij elkaar heeft gebracht.

Als een eerste teken van noblesse oblige richtte ze de stichting Sierra Leone Rising op, die zich inzet voor gezondheidszorg, onderwijs en empowerment van meisjes, waar zowel haar adoptieouders als haar biologische vader bij betrokken zijn.

"Dat het allemaal zo is gelopen is voor een groot deel te danken aan mijn adoptieouders en het soort mensen dat ze zijn," zegt ze. "Het heeft ons allemaal samengebracht." Als Disney hier niet iets moois van kan maken, weten wij het ook niet meer.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in