'Alle vijandigheid wordt altijd op de vrouw gericht.'

Corinna zu Sayn-Wittgenstein (57) is een zeer bekende Europese aristo met een droomnetwerk. Niet voor niets vroeg prins Albert van Monaco haar om prinses Charlene een beetje wegwijs te maken in die wereld.

Article continues after the ad

Tweemaal gescheiden Corinna Larsen werd een prinses door haar tweede huwelijk met prins Casimir zu Sayn-Wittgenstein-Sayn. Na hun breuk gaf ze de titel terug, maar behield de achternaam.

Ze is goed bevriend met de huidige Lord Snowdon, de zoon van prinses Margaret en is een vaste gast bij fundraisers van prins Charles.

Zu Sayn-Wittgenstein werd vooral bekend als de minnares van toen nog koning Juan Carlos van Spanje (83), met wie ze vanaf 2004 tot 2009 een relatie had. Die kwam aan het licht toen hij tijdens een jachttrip in Botswana een heup brak. Hij schoot er een olifant van vijftig jaar dood.

'Voor mij was de hele jachtervaring in die zin traumatisch'

"Ik heb het achteraf gezien omdat iedereen ging kijken”, zegt ze. “Maar ik liep na twee minuten weg. Ik ben een jager, maar ik heb nog nooit van mijn leven een olifant gedood en zal dat ook nooit doen. Voor mij was de hele jachtervaring in die zin traumatisch.”

Eigenlijk wilde ze helemaal niet mee op het reisje: “Ik had het gevoel dat koning Juan Carlos me probeerde over te halen bij hem terug te komen, en ik wilde geen verkeerde indruk wekken. Ik had voorgevoelens over deze reis.”

Juan Carlos 'schonk' haar € 65 miljoen euro 'uit schuldgevoel dat ze zo onder vuur lag en als teken van zijn liefde.' Het geld kwam vermoedelijk uit de 100 miljoen dollar smeergeld die Juan Carlos in 2008 kreeg...

...van wijlen koning Abdullah van Saoedi-Arabië voor een schimmige deal rond de aanleg van een hogesnelheidstrein. Het is een van de redenen dat hij tegenwoordig in 'vrijwillig ballingschap' in Abu Dhabi leeft.

Naar dat geld wordt al een tijdje onderzoek gedaan door het Zwitserse openbaar ministerie en de Spaanse autoriteiten die vermoeden dat de oud-koning een groot deel van zijn fortuin heeft gestald in belastingparadijzen.

'Ik moest het geld beschikbaar houden voor als hij het wilde gebruiken'

Corinna kreeg het geld, maar Juan Carlos wilde het volgens haar meteen terug hebben of  'dat ik het beschikbaar moest houden voor als hij het wilde gebruiken.'

Vervolgens beschuldigde hij haar valselijk van het geld gestolen te hebben en begon een lastercampagne binnen haar familie en netwerk, wat leidde tot veel minder inkomen, omdat ze minder werk kreeg als 'strategic consultant for 'high-net-worth individuals and with leading companies around the world'.

Corinna zegt al sinds 2012 te worden lastig gevallen en te worden bedreigd, niet alleen door de oud-koning en zijn mensen, maar ook door de Spaanse Geheime Dienst die haar volgen, stalken, haar huis binnendringen en haar telefoon en computers hacken.

Zu Sayn-Wittgenstein wil genoegdoening in de vorm van miljoenen, maar wil ook een straatverbod van 150 meter vanaf haar huis voor Juan Carlos en zijn mensen. Ze wil bij de rechter afdwingen dat hij niet meer direct met haar communiceert, geen laster meer over haar verspreid en haar niet meer lastig valt.

"Discretie is al mijn hele leven het sleutelwoord als het op mijn familie of mijn zaken aankomt," zegt Corinna. "Maar na acht jaar ellende, waar ook mijn kinderen last van hebben en waar maar geen einde aan komt, zie ik tot mijn spijt geen andere optie meer dan de rechtsgang."

"Als mensen een machtige man niet onder controle kunnen houden, verwoesten ze dat wat hij lief heeft," zegt ze. "Die manier van framen zie je tot op de dag van vandaag. Je ziet het ook bij Meghan en Harry. Alle vijandigheid wordt op de vrouw gericht. De arme man is een hulpeloos wezen die op vreselijke wijze is gemanipuleerd en de vrouw is degene die het land in een enorme crisis heeft gestort."

Foto's © Getty Images, ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in