Het is voor het eerst in ruim 2 jaar dat ze elkaar weer zien.  

Europese royals zijn onderling notoir close. Ze lopen er niet mee te koop, maar qua 'hou, trouw en rouw' leven ze innig met elkaar mee en worden er privé veel meer onderlinge bezoeken afgelegd dan de meeste mensen denken.

Zodat het niet vreemd is dat de hele eredivisie van de Euroyals op 29 maart afreist naar Londen, om daar in Westminster Abbey de herdenkingsdienst voor de vorig jaar op 9 april overleden prins Philip bij te wonen. Die wordt door de BBC uitgezonden vanaf 11:30 Nederlandse tijd. 

Article continues after the ad

Het wordt het eerste live weerzien in jaren. Door de pandemie konden vele mijlpalen – de 80ste verjaardag en het gouden regeringsjubileum van koningin Margrethe, de 18de verjaardag van prinses Amalia en prinses Ingrid Alexandre, Máxima's 50ste, koningin Elizabeths 95ste, wat royal weddings en uitgestelde staatsbezoeken – niet met een groot feest worden gevierd.

Ook kon men door de coronabeperkingen niet bij de uitvaart van prins Philip zijn, die alom gerespecteerd werd en bovendien hechte familiebanden met Denemarken, Griekenland en Spanje had. Dat wordt nu dus goedgemaakt door naar de herdenkingsdienst te komen.

Deze royals zullen aanwezig zijn:

  • Koningin Elizabeth en haar naaste familie, zoals kroonprins Charles, zijn vrouw Camilla, de Cambridge'jes en de Wessex'jes. De Yorks zijn nog een onzekere factor #Andrew
  • De hertog en hertogin van Gloucester 
  • Nederland: koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix
  • België: koning Filip en koningin Mathilde
  • Spanje: koning Filip en koningin Letizia
  • Zweden: koning Carl Gustaf en koningin Silvia
  • Denemarken: koningin Margrethe
  • Noorwegen: koning Harald en koningin Sonja
  • Roemenië: Margareta (Custodian of the Crown) en prins Radu

Dat er zoveel royals komen, heeft ook te maken met het feit dat koningin Elizabeth, een monument onder collega's, toch wel een beetje broos begint te ogen en bovendien dit jaar 70 jaar op de troon zit. Vermoedelijk willen ze elkaar graag nog even zien, nu alles en iedereen nog in leven en welzijn is.  

Wie zullen schitterend door afwezigheid zijn prins Harry en hertogin Meghan. Van die laatste was al duidelijk dat ze niet van plan is ooit nog voet op Britse bodem te zetten. Waarom Harry niet bij de herdenking van zijn opa is, is niet bekend gemaakt.

Prins Harry zegt zich niet veilig te voelen in Engeland

Hij is verwikkeld in een rechtszaak tegen het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken over de beveiliging van hem en zijn gezin. Harry zegt zich niet veilig te voelen in Engeland en betaalt in Amerika voor zijn eigen beveiliging. Die kan hij echter niet meenemen naar Engeland, omdat het ministerie geen informatie wil delen met voor hen onbekende beveiligingsdiensten. Zonder beveiliging wil hij niet terugkeren met zijn gezin.

Het is geen heel sterk argument, want volgens zijn biograaf Angela Levin krijgt Harry wel beveiliging als hij voor een officieel bezoek naar zijn thuisland komt en de uitvaart van zijn grootvader valt daaronder. Een bezoekje aan zijn oma om dochter Lilibet voor te stellen kan er ook worden onder geboekt.

"Hij krijgt alleen geen beveiliging vanuit het paleis als hij een avondje met vrienden op stap gaat", zegt ze in de Daily Mail. Ze vreest dat de hertog van Sussex ook de feestelijkheden rond het zeventigjarig regeringsjubileum van koningin Elizabeth schrapt. "Dan komt hij waarschijnlijk met hetzelfde excuus."

Opvallend genoeg is Harry wel van plan om in april naar Nederland te komen voor de door hem bedachte Invictus Games. Levin denkt dat zijn afwezigheid bij de herdenking opnieuw voor spanningen binnen de familie kan zorgen.

"Het gaat bij Harry allemaal om 'ik, ik, ik' in plaats van dat hij zijn uiterste best doet voor zijn grootmoeder en haar laat zien dat hij om haar geeft. Hij gedraagt zich een beetje als een stampvoetend kind."

Foto's (c) The Royal Family, Getty Images, Det Danske Kongehus, Archewell

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in