Over twee jaar is het volgens royal-experts zover: dan draagt koningin Elizabeth 'het merendeel van haar taken' over aan zoon Charles. Al zal hij op de koningstitel nog wat langer moeten wachten, geloven de kenners.

Het is al jaren de vraag: wanneer geeft Elizabeth de troon op, en wordt Charles (inmiddels zeventig) ein-de-lijk koning? Het moment komt dichterbij, stellen experts nu. Al is de queen (93) nog altijd niet bereid om haar titel over te dragen.

Article continues after the ad

Wel zou ze plannen hebben om op haar 95 verjaardag het leeuwendeel van haar taken over te dragen aan haar oudste zoon. Ze zou overwegen om de zogenaamde Regency Act aan te halen, waarbij ze koninklijke taken kan overdragen zonder de troon te verlaten. De laatste jaren geeft ze ook al regelmatig taken over aan haar kleinzoons en hun vrouwen.

Op haar 95e verjaardag

"Als ze 95 wordt, zou ze het volgens geruchten echt rustiger aan willen gaan doen", deelt royalkenner Phil Dampier met Yahoo. "Ze zal nog steeds koningin zijn, maar Charles vervult dan de meeste taken. Dat doet hij nu al steeds vaker. Zo was hij ook bij de staatsopening van het parlement."

Overigens is het niet zo dat Elizabeth haar zoon het koningschap niet gunt, zoals nog wel eens verzucht wordt. Het is haar enorme plichtsbesef (kijkers van The Crown hebben daar vaker over gehoord) dat haar op haar plek houdt. Een voormalig personeelslid vertelde eerder al aan de Daily Mail: "Majesteit wil zorgen dat ze alles heeft gedaan wat ze maar kan voor haar land en haar volk voor ze het stokje doorgeeft."

Als de tijd rijp is

Toch is ze ook realistisch over die 95e verjaardag. "Ze is zich bewust van haar leeftijd en wil ervoor zorgen dat, als de tijd rijp is, de overgang van de kroon naadloos is."

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in