Kroonprinses Elisabeth van België (17) heeft na afloop van haar eerste Unicef-reis met moeder koningin Mathilde ook maar direct haar eerste televisie-interview gegeven. En dat deed ze heel goed.

De jonge royal, die momenteel nog studeert in Wales, wacht spoedig een koninklijke toekomst. En ja, daar moet je natuurlijk wel een beetje voor oefenen. Zeker als het gaat om contact met de pers.

Article continues after the ad

“Dit is mijn eerste bezoek aan een land in Oost-Afrika en er komen veel indrukken op mij af", deelde ze keurig met de verzamelde Belgische media. "Het is een zeer intense en unieke ervaring voor mij.” De prinses was vooral geraakt door de kleine kinderen die ze ontmoette in het vluchtelingenkamp in Kakuma. “Ze zijn nog zo klein en fragiel, maar hadden toch al zoveel trauma’s meegemaakt in hun leven.”

Geen gewone zeventienjarige

Ze vervolgde: "Verder was ik ook heel geraakt door de meisjes van mijn leeftijd die ik heb ontmoet, omdat ze zo’n moeilijk leven hebben gehad en zulke moeilijke situaties hebben beleefd. Maar toch tonen ze nog steeds zoveel moed en doorzettingsvermogen.”

“Door dit bezoek hier in Kenia heb ik het werk van organisaties zoals Unicef gezien en welke impact de hulpverleners kunnen hebben op de gemeenschap. Er gaan al meer meisjes naar school en de mentaliteit over de vrouwenverminking en kindhuwelijken is nu stilletjes aan aan het veranderen.”

Koningin-in-spe

Daarmee slaagde Elisabeth met vlag en wimpel voor haar eerste interview (dat hier terug te kijken is). Overigens was dit niet de eerste keer dat haar landgenoten haar hoorden spreken, maar het was wél al heel lang geleden. Toen de prinses twaalf was, gaf ze een toespraak in drie verschillende (lands)talen, bij de herdenking van de Eerste Wereldoorlog.

Onze eigen kroonprinses Amalia, die straks zij aan zij zal regeren met Elisabeth, hebben we nog niet op een dergelijke manier in de spotlights zien treden. Volgens insiders willen Willem-Alexander en Máxima graag wachten tot ze achttien is voor ze echt in het voetlicht treedt.

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in