Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

EarthShot Prize: William en Kate op de groene loper

'De klimaatcrisis? Geen woorden maar daden.' Vanavond zijn de eerste EarthShot Prizes uitgereikt door onder andere de hertog en hertogin van Cambridge. EarthShot is prins Williams grootste goede doel, zowel hijzelf als Kate helpen als fondsenwerver voor de Royal Foundation die het geld - elke win...

EarthShot Prize: William en Kate op de groene loper

'De klimaatcrisis? Geen woorden maar daden.'

Vanavond zijn de eerste EarthShot Prizes uitgereikt door onder andere de hertog en hertogin van Cambridge. EarthShot is prins Williams grootste goede doel, zowel hijzelf als Kate helpen als fondsenwerver voor de Royal Foundation die het geld - elke winnaar krijgt 1 miljoen pond om in zijn of haar innovatie of project te steken - beschikbaar stelt. 

William deelde namens de Royal Foundation in het Alexandra Palace dus vijf keer een miljoen pond uit aan de vijf beste ideeën of innovaties die helpen de wereld een beetje groener te maken. Earthshot is een verwijzing naar Moonshot, het Apollo-programma van president Kennedy om mensen op de maan te krijgen (en weer veilig terug op aarde).

EarthShot zal in ieder geval de komende negen jaar de prijzen blijven uitreiken.

Bij het geldbedrag hoort ook een tastbare prijs en die is ontworpen door de Nederlandse kunstenaar Christien Meindertsma die het koper verzamelde uit afval. 

De afbeelding is geïnspireerd op de iconische foto van de aarde uit het raam van de Apollo 8 in 1968.

Genomineerd waren onder andere Costa Rica, om de manier waarop men daar de regenwouden beschermt. Maar ook een tiener in India, die op haar fiets met een zonnecollector een mobiele strijkservice bedacht zodat mensen niet meer hun ijzers met gloeiende kooltjes hoeven te verwarmen wat voor veel luchtvervuiling zorgt. Je ziet ook koningin Rania nog even langskomen, zij is lid van het Earthshot Prize Council. 

De prijzen gingen naar:

  • Gator Halpern en Sam Teicher of Coral Vita die aan land koraal kweken om in zee stervende ecosystemen te redden.
  • AEM Electrolyser, een bedrijf dat duurzame energie omzet in uitstootvrij waterstofgas.
  • Vidyut Mohan uit Takachar maakt van overtollige oogsten biobrandstof met kleine, draagbare technologie die aan tractors in afgelegen gebieden kan worden bevestigd.
  • De stad Milaan waar ze goed bezig zijn het huishoudafval voor 2030 te halveren. Restanten uit supermarkten en bedrijfskantines worden opgehaald door NGO's die ze verdelen onder burgers.
  • Costa Rica, waar het ministerie van Milieu burgers betaald om bossen te beschermen, bomen te planten en ecosystemen te herstellen. De bossen in het land zijn inmiddels al in omvang verdubbeld.

"Ik wil dat ik mijn kinderen recht aan kan kijken en kan zeggen dat ik heb gedaan wat ik kon om de uitdagingen op het gebied van klimaat aan te pakken," zegt William, die de steun heeft van zijn vader, kroonprins Charles, zelf al sinds de jaren zeventig bezig met natuurbescherming.

Ook koningin Elizabeth steunt het initiatief en liet Buckingham Palace in het groene licht zetten.

"We praten er nu al jaren over, er gebeurt nog veel te weinig. Dit zijn pragmatische innovaties waarmee daadwerkelijk een stapje in de goede richting kan worden gedaan. Er moet nu echt actie worden ondernomen. Het zijn ook dingen die weer een beetje hoop geven in een tijd van verslagenheid. Het nieuws over het klimaat is zo negatief dat mensen er somber van worden en zich laten ontmoedigen. EarthShot staat voor hoop, voor actie. Voor laten zien wat er wél mogelijk is om de aarde te helpen herstellen."

De Cambridge'jes arriveerden in hun nieuwe elektrische Audi. 

Voor de gelegenheid droeg William een toepasselijke groene fluwelen blazer.

Hertogin Kate koos voor een beeldige Alexander McQueen die ze eerder al eens in 2011 droeg. Nu friste ze hem op met een riem van Jenny Peckham.

Kate droeg verder oorbellen van Kiki McDonough. Beide outfits en accessoires bevonden zich al in de royal inloopkast van Kensington Palace, recyclen is op zo'n avond héél gepast. 

De prijzen zullen de komende jaren steeds in een ander land worden uitgereikt, volgend jaar is de ceremonie in de Verenigde Staten.

Foto's (c) Getty Images, EarthShot Foundation

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in