Kroonprins Charles ondersteun zijn moeder, koningin Elizabeth
Kroonprins Charles ondersteun zijn moeder, koningin Elizabeth

Het ziet er schitterend uit, maar wat ís het?

Pracht, praal, kronen, robes – het kán niet op tijdens de Queen's Speech in Londen, die koningin Elizabeth vandaag uitsprak. Een paar prangende vragen over dit fenomeen.

Waarom rukt de Queen uit?

Article continues after the ad

Koningin Elizabeth opent met de Queen's Speech het Britse parlementaire jaar en leest de plannen van de regering voor. Het is een beetje te vergelijken met de Troonrede op Prinsjesdag, maar dan met nóg meer ceremonieel. De prins van Wales had het óf heel warm óf hij had bij de lunch een wijntje genuttigd om de scherpe kantjes van de dag te halen, getuige zijn blos. 

Dit was haar eerste Opening of Parliament, in 1952.

Waarom draagt ze de Imperial State Crown niet meer?

Omdat het een zwaar geval ↑ is van meer dan een kilo. De Queen is 93 en koos vandaag voor de George IV tiara ↓ uit 1820.

Veel lichter en ook vergeven van nationale symboliek om de puristen een plezier te doen: de bloemensymbolen van het land zijn er in diamanten in verwerkt.

En hij is zoals gezegd wat comfortabeler voor Hare Majesteit. 

De Imperial State Crown was overigens wel present...

...hij lag zoet op een krukje naast haar, na solo in een koets naar Westminster te zijn gereisd.

Welke Windsors zijn erbij?

De Queen wordt vergezeld door kroonprins Charles en hertogin Camilla, die zich altijd bescheiden op de achtergrond houdt. Er zijn verder geen leden van het koninklijk huis bij, het is typisch een staatshoofd-opvolger-dingetje. Is Cam's japon niet prachtig geborduurd? Ze draagt de Honeycomb (Honingraat) Tiara.

Wiens Gouden Koets is beter, die van Engeland of die van ons?

Aangezien die van Engeland rijdt en die van de Oranjes een jarenlange renovatie ondergaat, wint Elizabeth. Haar Gouden Koets heet de Gold State Coach, is in 1760 gebouwd en een logge, zware kolos van vier ton die alleen voor kroningen, jubilea en royal weddings tevoorschijn komt. Ze noemt rijden in het ding 'horrible'. Maar hij ís inzetbaar. 

De Queen liet zich echter naar Westminster rijden in deze aanzienlijk comfortabelere Diamond Jubilee Coach die ze in 2014 cadeau kreeg van royalist Jim Frecklington, een Australiër die opgroeide op een schapenboerderij. Het is een tijdcapsule van Britse geschiedenis met hout van Henry VIII's vlaggenschip Mary Rose en armleuningen van de Britannica. En moderne vering, héérlijke moderne vering.  

Wat moet ze vaak omslaan!

Het is inderdaad een heel boekwerk dat ze moet voorlezen, maar het is in een groot lettertype voor haar geprint. En het kan ijzeren concentratie of 67 jaar ervaring zijn, maar van alle royal staatshoofden die zich door het beleid moeten worstelen, maakt ze de minste versprekingen in haar Queen's Speech #PowerMonarch.

Foto's © ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in