En we blikken terug op haar vorige staatsie-hoogstandjes!

Volgend jaar viert koningin Margrethe van Denemarken haar gouden regeringsjubileum. Dat vraagt om een nieuw officieel portret en dat is, zo'n zes weken voor de mijlpaal, vrijgegeven.

De koningin poseerde in de Koepelzaal van Kasteel Fredensborg voor fotograaf Morton Abrahamsen, getooid met de Pearl Poire parure die ze ook in 1972 droeg voor haar eerste officiële portret als koningin van Denemarken. Verder te zien: de gebruikelijke ordes, waaronder een portret van haar vader, koning Frederik IX, die ze in 1972 opvolgde.

Article continues after the ad

Dat het een fraai portret voor haar 2022 Golden Jubilee is geworden is niet verrassend, want deze koningin is er eentje van uitersten. Privé loopt ze gerust in een simpel katoentje, maar in functie kent deze koningin de magie van een beetje staatsie en decorum, kijk maar.

1980, ter gelegenheid van de 40ste verjaardag van Daisy, zoals Margrethe door intimi wordt genoemd.

1990, voor haar 50ste verjaardag.

1992, in goud en parels, voor haar 20-jarig regeringsjubileum.

We zagen haar vaker in goud...

...maar ook in vlammend rood.

2020, een portret voor haar 80ste verjaardag die in 2020 niet groots gevierd kon worden door de pandemie.

En omdat HM nu eenmaal een eigenwijs en vrolijk mens is, dwaalt ook deze backstage foto van haar rond, om alle pracht en praal een beetje te relativeren.  

Foto's © Det Danske Kongehus

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in