Paul Burrell over wat nu echt en wat fictie is in de serie.

Er is veel kritiek op The Crown, vooral uit de hoek van vrienden van kroonprins Charles en Camilla, de hertogin van Cornwall. Zelfs vanuit de Britse regering klinken geluiden dat Netflix er een disclaimer bij zou moeten laten zien, dat er 'creatieve vrijheden' zijn genomen.

Nu kan iedereen met wat gezond verstand bedenken dat de serie geen documentaire is, maar de makers hebben wel degelijk geput uit degelijke paleisbronnen binnen Buckingham Palace en Kensington ↑ Palace en natuurlijk de interviews die Charles en Diana zelf over hun huwelijk en de teloorgang daarvan hebben gegeven.

Article continues after the ad

Enter Paul Burrell, de butler van Diana, die het allemaal van dichtbij meemaakte. Volgens hem hebben de makers van The Crown zich nog ingehouden en hadden de Windsors nog veel gemener afgeschilderd kunnen worden. Volgens Burrell was Charles volstrekt niet geïnteresseerd in Diana en alles behalve discreet over zijn affaire met Camilla.

"Josh O'Connor speelt prins Charles als een nogal botte, kille man," zegt Burrell in The Sun. "En ik ben bang dat ik dat ook zag, achter gesloten deuren. Hij was getrouwd met waarschijnlijk de mooiste vrouw ter wereld, maar hij zorgde niet voor haar en dat laten ze goed zien in de serie."

Diana zei tegen me: 'Toen ik trouwde, dacht ik dat mijn man er voor me zou zijn, voor me zou zorgen, me zou steunen en me zou aanmoedigen, maar dat doet hij niet. Mensen die nu protesteren en zeggen dat dat niet klopt – nou, het ligt heel dicht bij de waarheid."

"Je ziet de ster van een onbekend jong meisje rijzen en die van Charles niet. Haar populariteit werd groter dan die van hem. En dan werd een probleem. Hun populariteit in Australië bijvoorbeeld, hoe ze hem daar oversteeg en hoe hem dat helemaal niet beviel, dat is allemaal waar.'

"De producers hadden nog verder kunnen gaan. Ik zou er nog een scène in hebben gestopt waarin Diana de trap afkwam in een prachtige zwart-witte jurk, puur om hem een plezier te doen en hij zei: 'Je ziet eruit alsof je bij de maffia hoort.'"

Diana's relatie met de Queen Mum wordt volgens Burrell ook goed geschetst. "Ze waren niet close. Ik heb haar horen zeggen: 'Diana is zo'n dom meisje, beseft ze dan niet dat mannen affaires hebben?' Dat is veelzeggend, dat dit in die kringen geaccepteerd is en dat je het maar moet pikken. Dat heeft The Crown ook goed."

Nog een foutje: in tegenstelling tot wat in de serie te zien is, koos Diana niet zelf haar verlovingsring. "Ik was erbij," zegt Burrell. "De Qeen koos hem samen met Charles uit. Ze vroeg de Crown Juweller langs te komen, hij bracht een koffer mee met elke denkbare edelsteen erin. Prins Charles kwam naar beneden uit zijn suite in Buckingham Palace, zijn moeder en hij kozen de ring. Die werd aan Diana gepresenteerd."

De pijnlijke en onthutsende scènes rond Diana's boulimie? Helaas allemaal waar. "De serie toont er een glimp van, maar ze heeft jaren gevochten met deze eetstoornis," zegt Burrell. "Het begon net voor ze trouwde, ze heeft het me allemaal verteld. Ze gaf zelfs over op haar huwelijksnacht. Ik vind het moeilijk naar die scènes te kijken en ik kan me voorstellen dat de kijker het er ook moeilijk mee heeft. Het is maar een fractie van het verhaal, maar ze had er haar hele leven last van. En ze kreeg van niemand binnen het paleis hulp, ook dat laat de serie goed zien."

Foto's (c) Netflix 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in