Prinses Diana, 1995
Prinses Diana, 1995

De Queen die in gezang uitbarst? Binnenkort te zien in New York

De musical over prinses Diana opent op 31 maart 2020 op Broadway. Jeanna de Waal (Brits ondanks haar Nederlandse achternaam) speelt de prinses. "Ik was destijds te jong om me Diana's bruiloft nog te herinneren," zegt ze. "Maar haar dood staat in mijn geheugen geprint, omdat zowel mijn moeder als mijn oma intens verdrietig waren. Ik herinner me dat de hele familie er helemaal door van slag was."

Article continues after the ad
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door EM Reiter • San Diego To NYC (@talktheatretome) op

"Diana op het podium tot leven brengen is natuurlijk een enorme eer," zegt Jeanne. "En een hele uitdaging. Ik hoop dat mensen die niet veel van haar weten of zich niet bewust waren van wat ze heeft meegemaakt het theater uitgaan met een idee van wat ze voor de wereld heeft betekend. Ze gaf iedereen het gevoel bijzonder te zijn, van de hoogste tot de laagste in de hiërarchie. Dat is iets om te vieren."

Volgens De Waal gaat de musical vooral over volwassen worden en jezelf worden. "Diana moest haar eigen kracht ontdekken," zegt ze. "En we proberen het hele verhaal te vertellen." Favoriete moment? "In de tweede acte zitten een paar glamourmomentjes die ik niet graag zou missen. De kostuums van William Ivey Long zijn prachtig."  

De musical gaat over de stormachtige relatie van Charles en Diana, zijn affaire met Camilla en haar alles overweldigende bekendheid in de jaren voor haar dood in 1997. Roe Hartrampf is kroonprins Charles, Erin Davie geeft gestalte aan toen nog Camilla Parker Bowles en Judy Kaye heeft de koningin Elizabeth II te zijn. Er is ook een Nederlandse musical over Diana in de maak en Diana zal haar opwachting maken in het nieuwe seizoen van de Queen. Voor iemand die 22 jaar geleden overleed, spreekt ze duidelijk nog altijd ongekend tot de verbeelding.

Foto's (c) La Jolla Playhouse

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in