Delphine Boël, de vermoedelijke halfzus van koning Filip
Delphine Boël, de vermoedelijke halfzus van koning Filip

Door oud-koning Albert van België staat een jongetje van 11 op de zwarte lijst.

Vrijwel niemand twijfelt er nog aan dat Delphine Boël de buitenechtelijke dochter is van oud- koning Albert van België.

Ze lijkt sprekend op hem...

Article continues after the ad

...én op haar vermoedelijke oma, koningin Astrid. Bovendien stapelen de bewijzen zich op. Ze strijdt al ruim zes jaar om erkenning, niet voor een titel of geld, maar puur uit principe "omdat iedereen het recht heeft te weten wie zijn of haar ouders zijn."

Makkelijk is het niet, hoogbejaarde Albert probeert de boel zolang mogelijk te rekken, vermoedelijk in de stille hoop dat hij de kwestie niet bij leven hoeft af te hameren. Intussen trekt deze al jaren slepende zaak een behoorlijke wissel op Boëls gezin.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

A family adventure in China. A serious eye opener#china#beijing #shanghai #hongkong Very #inspiring

Een bericht gedeeld door Delphine Boel (@delphine_boel) op

Zo probeerde ze onlangs een spaarrekening te openen voor een van haar twee kinderen, maar die was jaren geleden door haar voormalige bank op een zwarte lijst gezet, indirect dus door het gedrag van zijn vermoedelijke opa. "Hoog risiconiveau, stond in zijn bankdossier", vertelt Boël. "Ze ontlenen hun informatie ook aan berichten in de media en op Wikipedia. Als 'vermeende', 'onwettige' dochter van koning Albert ben ik automatisch in het risicofilter terechtgekomen."

Dat ontdekte ze in 2012 al, toen haar voormalige bank haar liet weten haar rekeningen te zullen afsluiten. Boël bleek toen opgenomen in de internationale databank van World-Check, waarin mensen en organisaties staan die een risico of gevaar vormen. De kunstenares zegt dat haar wel werd aangeboden om haar van de lijst te halen, als ze zou zeggen dat het verhaal over Albert slechts een gerucht is. Maar dat heeft ze er niet voor over: "Ik weiger zo'n leugen te steunen."

(c) BSR Agency

Delphine Michèle Anne Marie Ghislaine Boël is naar alle waarschijnlijkheid de dochter van Albert en barones Sybille de Selys Longchaps (hier rechts), die van 1966 tot 1982 een affaire hadden.

Haar moeder heeft dat bevestigd en steunt Delphine in haar pogingen om erkend te worden. Albert heeft in 1999 het bestaan van Delphine in bedekte termen toegegeven in zijn kersttoespraak. In mei heeft Albert op last van de rechter DNA afgestaan, maar ging ook meteen in cassatie. De uitslag van de test moet geheim blijven tot het Hof van Cassatie zich erover heeft uitgesproken.

Het is treurig dat koning Albert zo halsstarrig in deze kwestie staat die hij afdoet als 'cette vieille histoire' (dat ouwe verhaal). Hij had zich een hoop tijd, geld en ellende kunnen besparen door meteen na zijn aftreden in 2013 een DNA-test te doen, zijn verantwoordelijkheid te nemen en een beetje menselijkheid te tonen. Prins Albert van Monaco heeft dat in 2005 ook gedaan bij zijn buitenechtelijke kinderen en dat dwong respect af. Het zou de oud-koning sieren als hij de zaak met Delphine – die hij als kind vaak zag en ook cadeautjes stuurde - nog bij leven regelde.

Bemoedigend voor Boël is dat ze sinds kort niet langer als paria wordt behandeld en weer wordt uitgenodigd voor gebeurtenissen waar ook de Belgische aristocratie en leden van de koninklijke familie aanwezig zijn. Zo was ze op een begrafenis waar ook prins Laurent was. Die liet zich al in 2016, na een gerechtelijke overwinning, over zijn vermoedelijke halfzus uit: "Het is niet aan mij om me uit te spreken over de zaak. Ik heb hier niets over te zeggen, buiten dat ik erg blij ben voor haar."

Alberts halfzus prinses Esmeralda poseerde zelfs openlijk met Delphine tijdens een gala. Ook andere leden van de familie zouden discreet met haar in contact staan, in afwachting van de uitspraak van het Hof van Cassatie. Die vermoedelijk pas volgend jaar zal komen, maar hoop doet leven.

Openingsfoto (c) Hollandse Hoogte, andere foto's (c) ANP, tenzij anders aangegeven

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in