De Denen zijn klaar voor het zomerseizoen.

In Nederland mogen we dan nog niet bepaald zomerklaar zijn met dit weer, de Deense royals staan wél al helemaal in de startblokken. Over een paar dagen gaat koningin Margrethe officieel aan boord van het royal ship Dannebrog. Haar zomerresidentie in jachtvorm.

Article continues after the ad

De jaarlijkse zomercruises van het schip zijn een ware Deense traditie binnen de koninklijke familie. Dit jaar gaat de Dannebrog onder andere naar Zuid-Jutland, de Faeröer Eilanden en Groenland. En koningin Margrethe kijkt er naar uit.

Margrethe en haar zusje met de koning, 1947

Zij en prins Henrik waren altijd dol op hun jacht, die al meerdere generaties in de familie is en waar ook Frederik en Mary de nodige tijd op hebben doorgebracht. Hieronder zie je de prins in 1973.

Vorig jaar ging de Dannebrog (vernoemd naar de Deense vlag) door de pandemie de zee niet op, maar dit jaar kan het wel weer. Daar kijken veel Denen toch een beetje naar uit. Of zoals koningin Margrethe het zelf stelt: “Een schip als Dannebrog roept herinneringen op bij iedereen die aan boord is geweest, en bij de velen die langs de kusten en vanaf andere schepen op zee naar ons zwaaien. Het is duidelijk dat Dannebrog niet alleen een speciaal plekje voor ons heeft, maar ook voor veel Denen.”

Voor wie het geluk niet heeft gehad er te overnachten: de Dannebrog is heerlijke eighties glorie, want toen kreeg het schip voor het laatst een echte makeover. Voor de koningin is er een werkkamer, een eetkamer, een woonkamer en natuurlijk zijn er meerdere slaapkamers. Dat is nog eens reizen in royal stijl.

Beeld: Kongehuset/Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in